Dr Lazić i svi medicinari dobili mural u Rosuljama

655

Grafit u naselju Rosulje posvećen nedavno preminulom doktoru Miodragu Laziću i svim medicinskim radnicima u RS osvanuo je juče na jednoj zgradi, zahvaljujući nekoliko mladih ljudi iz ovog naselja.

Banjalučanin Miloš Lolić, jedan od onih koji je učestvovao u izradi ovog grafita, kaže da su grafit pozicionirali na prikladno mjesto, pored ambulante gdje će medicinski radnici svaki dan pri dolasku i odlasku sa posla moći da vide koliko znače građanima ovog naselja.

“Ideja je nastala u toku izolacije. S obzirom da se približavao dan osnivanja Vojske RS, a povezanost doktora Lazića i vojske je očigledna i tako sam dobio ideju za taj grafit. Pitao sam nekoliko drugara iz naselja kako im se dopada ideja oni su je podržali”, kaže Lolić i navodi da bez kolege koji je autor grafit ne bi ispao onako dobro, za šta mu je izuzetno zahvalan.

Kako kaže on, bio je problem i pronaći adekvatno mjesto, odnosno zid koji bi odgovarao, jer ne može mural takve osobe biti negdje u ćošku ili mjestu koje nije vidljivo.

“Na tom grafitu, smo napisali i dvije poruke za naše medicinske radnike, ne samo za doktora Lazića. Nakon što smo pronašli prikladno mjesto, otišao samo do Zajednice etažnih vlasnika od te zgrade kako bi tražio dozvolu za crtanje samog grafita. Naišao sam baš na toplu reakciju od strane ZEV-a. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, grafit smo počeli crtati dan nakon obilježavanja godišnjice osnivanja Vojske RS”, pojasnio je Lolić.

Dodaje da je ideja bila da grafit iscrta on sa nekoliko drugara koji žive u naselju Rosulje, ali, da su im se tokom iscrtavanja pridružili i lokalni dječaci koji su željeli učestvovati.

“To me je iznenadilo, iznenadio sam se i činjenicom da uopšte znaju ko je doktor Lazić jer oni imaju po 14 ili 15 godina”, kaže Lolić.

Tokom crtanja grafita, naišli su, kaže on, na veliki broj pozitivnih reakcija, od strane mještana naselja, slučajnih prolaznika, a i zdravstvenih radnika iz ambulante.

“Stanari zgrade su bili pažljivi i često su silazili da nas pitaju da li nam treba nešto, da li smo gladni ili žedni. Medicinari iz ambulante su posebno bili uzbuđeni zbog grafita pa su nam kupovali čokolade”, objasnio je Lolić.

 

Grafit je naglašava Lolić, ispao impresivno, jer su se on i kolege zaista potrudili.

“Mural je urađen kvalitetno sa svim detaljima sjenčenja, baš je detaljan. Ideja je bila i da se kroz grafit prikaže i zahvalnost Banjaluke za djela koje je doktor Lazić učinio, ali i sve što su medicinari uradili sada za vrijeme vanrednog stanja. Cilj je da se mladim ljudima pokažu šta su prave vrijednosti i ko su pravi uzori, a ne rijaliti zvijezde i popularne ličnosti,”, objasnio je Lolić.

Lolić ističe da u skorije vrijeme ima ideju da se u ostalim naseljima urade murali, na kojima bi bili poznati građani Banjaluke.

“Cilj nam je da uradimo mural Veselina Masleše koji je povezan sa Borcem jer oni jedan od zaslužnih osoba zašto se Borac tako zove, a tu činjenicu poznaju i mladi ljudi, što je impresivno, jer su mladi obično predstavljeni kao neaktivni i kao neko ko ne zna ništa o svom gradu, a kroz ovo se pokažu da mladi ipak znaju”, zaključio je Lolić.

banjaluka.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!