Panel diskusija povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

1196

U ponedeljak, 02.12.2019. godine na Fakultetu političkih nauka sa početkom u 11 časova, Unija studenata socijalnog rada organizuje Panel diskusiju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Već drugu godinu Unija studenata organizuje Panel diskusiju ovakvog tipa, kako bi na ovaj način dali doprinos svjetskoj kampanji 16 dana aktivizma- kampanji kada pojedinci, organizacije i udruženja širom svijeta u sklopu različitih aktivnosti i manifestacija podižu svijest o veoma značajnom problemu. Ove godine cilj Unije studenata socijalnog rada je da se akcenat stavi na zakonske regulative i neophodnost izmjena i dopuna Zakona, te primjene istog.
Ovogodišnji panelisti su stručnjaci u svojim oblastima, a to su:
  • Amela Bašić-Tomić,dipl.psiholog, koordinatorica Sigurne kuće za žene I djecu žrtve nasilja Banja Luka
  • dr Ivanka Marković, redovni profesor na Pravnom fakultetu
  • Mr Andrea Rakanović Radonjić, viši asistent na Fakultetu političkih nauka
  • Neda Dragić, dipl.psiholog, Centar za socijalni rad Banja Luka
“Manifestacije i susreti sa navedenom tematikom su svakako prilika da se otvoreno razgovara o svim preprakama na koje nailazimo u praksi. Alarmantan je podatak Agencije za ravnopravnost polova BiH, da je u Republici Srpskoj 47% žena starijih od 15 godina, doživjelo neki od oblika nasilja. Ono što je još strašnije jeste činjenica, da se veliki broj žrtava teško ili gotovo nikao ne odluči za prijavljivanje nasilja. Veoma je bitno da se svakodnevo pričao o ovom zaista velikom problemu, a ne samo onda kada nasilje kulminira.”, navodi predsjednica Unije studenata socijalnog rada Sonja Kavaz.
“Neophodno je zajednički i koordinisano djelovati kako bi se stvorili čvrsti i stabilni mehanizmi u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja uopšte. Društvo mora da se probudi i postane svjesno da nasilje nije privatna stvar i nešto što ostaje iza zatvorenih vrata. To je odgovornost svih nas i upravo zbog toga pozivamo sve zainteresovane da u 11 časova budu uz Uniju studenata socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka, te steknu drugačiju sliku o ovom problemu i na taj način daju svoj doprinos kampanji 16 dana aktivizma”, dodala je Sonja Kavaz.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!