Štednja i požrtvovanje radnika otrgli Radio Srbac iz ponora

296

Radio Srbac, jedna od najstarijih radio-stanica u BiH, do prije nekoliko mjeseci bio je na korak od gašenja, a zahvaljujući požrtvovanju radnika i podršci aktuelne opštinske vlasti nova godina će biti dočekana sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

Direktor Radio Srpca Ljiljana Koščica kaže da je 2013. godine učinjena velika nepravda prema ovoj medijskoj kući kada im je tadašnja vlast smanjila godišnji budžet sa 100.000 na 75.000 KM.

– Ubrzo nakon toga smo došli na ivicu ponora jer nismo imali novca za isplatu plata, koje smo dobijali jednom u tri mjeseca, a doprinose nismo uplaćivali punih 46 mjeseci, tako da skoro četiri godine nismo mogli otići kod ljekara jer nismo imali ovjerenu knjižicu. Plašili smo se da ćemo ostati na ulici, ali smo nekako izdržali, zbog čega sam ponosna na sebe i svoje kolege – rekla je Koščica.

Ona je preuzela dužnost direktora u februaru ove godine, a do tada je obavljala posao glavnog i odgovornog urednika i novinara. Ističe da i danas mora paralelno obavljati ove poslove, jer nemaju dovoljno novca da angažuju nove radnike.

– Najbitnije od svega je da je nova vlast pokazala razumijevanje za tešku situaciju u koju smo dospjeli pa je uspostavljena redovnost u isplati plata, koje dobijamo mjesec za mjesecom, iako iz proteklog perioda imamo čak devet zaostalih ličnih primanja. Nedavno nam je rebalansom budžeta povećan grant sa 75.000 na 85.000 KM, tako da očekujemo da ćemo godinu završiti pozitivno, što nam vraća nadu u bolje dane – ističe Koščica.

Srbački parlament je ovu medijsku kuću, koja postoji već 42 godine, podržao davanjem zelenog svjetla za reprogram sa Poreskom upravom RS na zaostali dug za doprinose u iznosu od 70.000 KM.

– Ušli smo u ovaj reprogram na period od 60 mjeseci i redovno isplaćujemo svoje obaveze, a potpisali smo i reprogram sa “Elektrodistribucijom” za dugovanja za električnu energiju. Čak smo žrtvovali i isplatu toplog obroka za radnike, koje nismo dobili skoro dvije godine, kako bismo imali više sredstava za isplatu reprograma – kaže Koščica.

Ona podsjeća da Radio Srbac ima dugoročnu dozvolu za rad od Regulatorne agencije za komunikacije koja ističe 31. decembra 2019. godine, zbog čega je od prioritetnog značaja da bude obezbijeđena finansijska održivost.

– Plašili smo se da bismo mogli izgubiti dozvolu, dobijali smo čak i opomene od Regulatorne agencije za neke neisplaćene obaveze, ali je sada situacija drastično bolja i sa velikim optimizmom gledamo na naredni period. Trudićemo se da uz pomoć lokalne uprave pokušamo da obnovimo studijsku opremu i uvedemo inovacije u programsku šemu koje će privući slušaoce i povećati prihod od marketinga – naglasila je Koščica.

Gromobran

U Radio Srpcu aktivno rade na postavljanju novog gromobrana kako bi spriječili kvarove usljed udara groma, zbog čega je prije nekoliko godina stradala skupocjena mikseta, što je dodatno otežalo finansijsku situaciju u preduzeću.

U tom pogledu stigla im je podrška od firmi “Teksoprom” i “Sistem ekologika” iz Srpca koje su pomogle u nabavci gromobrana.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!