Priča doktora koji je operisao vid: Dioptriju sam dobio još kao dijete

1595

Doktor Bojan Kozomara, specijalista oftalmologije na klinici Svjetlost Banjaluka, odlučio je da sa čitaocima bloga ove klinike podijeli svoje iskustvo sa dioptrijom koja mu je otežavala život, kao i sa operacijom koja mu je život promijenila.

Tekst prenosimo u cjelosti.

Laserska korekcija dioptrije i danas, kao i prije 10 godina od kada je uvedena u našoj zemlji, izaziva mnogo kontraverzi i potencijalnim pacijentima budi strah i nesigurnost, iako je kroz proteklu deceniju pokazano i dokazano da ovaj operativni zahvat potpuno siguran i uspješan.

Stoga sam odlučio da ovim tekstom budem dio vas, pacijenata, a ne doktor i hirurg. I da podijelim sa svima vama moje iskustvo kada je u pitanju ova operacija i moj život prije i nakon nje.

Dioptriju sam dobio još kao dijete. Sjećam se da sam već od malih nogu često bio u oftalmološkim ordinacijama gdje su se doktori snebivali činjenicom da moja dioptrija raste više nego što su očekivali i što su se nadali.

U to vrijeme, naočale su bile jedina opcija za korekciju dioptrije kod djece i mladih, dok sočiva još nisu bila dostupna našem tržištu. Pošto sam odbijao nošenje naočala i izbjegavao ih kada god sam mogao, moj pokojni otac, ugledni banjalučki oftalmolog, odlučio je da mi po svaku cijenu nabavi kontaktna sočiva i pokuša spriječiti daljnji rast dioptrije.

Prva kontaktna sočiva sam dobio u sedmom razredu osnovne škole, ali mi je tada dioptrija na desnom oku već bila -7, a na lijevom -4.

Ipak, ostao sam disciplinovan i vjeran ovim optičkim pomagalima više od 15 godina. Sa njima sam se uspješno profesionalno bavio plivanjem, završio srednju školu i Medicinski fakultet, upoznao svoju sadašnju suprugu…

Ali, već početkom 2009. godine shvatio sam da su moje oči prezasićenje nošenja sočiva i da bez obzira na njihov kvalitet i starost, oči vrlo brzo postaju umorne, otečene, upaljene, dok se bistrina vida brzo gubi.

Dioptrija je već bila -9 na desnom i -5 na lijevom oku. Još 2008. godine, zahvaljujući prof. Nikici Gabriću i njegovom timu sjajnih mladih stručnjaka, urađena je prva operacija laserskog skidanja dioptrije u Bosni i Hercegovini, i to upravo u našoj klinici u Banjaluci.

Pošto sam znao prof. Gabrića još od 2004. godine i redovno kod njega bio na edukaciji za vrijeme specijalističkog staža, predložio mi je da razmislim da se operišem i trajno korigujem dioptriju. Moj otac, oftalmolog starog kova, nije htio ni da čuje! Smatrao je da je tehnologija i dalje “u povojima”, da treba sačekati još i icrpiti sve mogućnosti koje nude naočale ili sočiva.

Sjećam se da sam se jednom prilikom vraćao sa edukacije u Zagrebu. Poslije cjelovnevnog rada u operacionoj sali sa prof. Gabrićem, osjetio sam da me sočiva strašno žuljaju i da neću moći izdžati do kuće sa njima.

Stao sam na prvi parking pored puta, skinuo ih sa očiju i bacio! To je bio moj posljednji susret sa kontaktnim sočivima. Nekako sam se, uz naočale manje dioptrije koje sam imao kod sebe, dovezao do Banjaluke i odlučio da je moj prvi naredni korak lasersko skidanje dioptrije.

Uspješno sam operisan 01.04.2009. godine. Slobodno mogu reći da mi je taj dan i drugi rođendan. Olakšanje koje sam osjetio i oštrinu vida koju sam dobio već dan nakon operacije su nešto što se ne zaboravlja.

Prvi postoperativni dan pregledao me je lično prof. Gabrić. Kada se uvjerio da je sve u redu i da sam uspješno operisan, a mu se pohvalio kako odlično vidim i kako nisam imao nikakvih problema, rekao mi je:

“Tolike godine si se mučio sa sočivima i sada znaš šta znači dobro vidjeli.Ali, ovim si svojim budućim pacijentima dao bezgranično povjerenje u ovu operaciju, jer će znati da ih sutra neće operisati neko ko ima dioptriju i ne vjeruje u to što radi jer ne želi da se i sam operiše.”

Nadam se da vam je ova moja kratka životna priča pomogla i uvjerila vas da je laserska korekcija dioptrije potpuno sigurna za vid i za oko i da ćete poslije ove operacije biti jedna od osoba koja će u budućnosti slaviti dva rođendana!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!