Građani i turisti od danas mogu da iznajme javni bicikl u Banjaluci

583

Banjaluka se danas pridružila velikoj porodici svjetskih gradova koji koriste sistem za javno iznajmljivanje bicikala.

Gradonačelnik Igor Radojičić, ozvaničio je početak rada ovog sistema u našem gradu pod nazivom „BL bike“. Prvi korisnici sistema postali su studenti kojima je gradonačelnik uručio korisničke kartice.

Radojičić je naglasio da je Banjaluka postala dio globalnog sistema, tzv. bajk šeringa.

– Bicikli su od danas na raspolaganju građanima i turistima koji dolaze u naš grad. Na četiri lokacije je ponuđeno 30 bicikala. Cilj je popularizacija zdravog načina života, da što više koristimo zdrave oblike prevoza, a što manje motorna vozila – rekao je Radojičić i dodao da se u ovaj projekat uklapa i usvajanje regulacionog plana za uži centar grada kojim je predviđeno sklanjanje gotovo svih parkinga sa saobraćajnica što će omogućiti više mjesta za biciklističke i pješačke staze.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu, rekao je da će ovaj sistem doprinijeti kretanju građana u Banjaluci, te izrazio uvjerenje da će Grad na najbolji način upravljati sistemom.

Registracija

Zainteresovani korisnici mogu se registrovati putem interneta, zvaničnog sajta Grada, mobilnom aplikacijom, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Dolaskom na terminal i provjerom identifikacije, sistem automatski otključava bicikl.  Po završetku vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala, a sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.

Godišnja članarina iznosi 20 KM, a uplatom te članarine građani mogu koristiti bicikle u 150 gradova svijeta. Prema važećem cjenovniku za Banjaluku, prvih pola sata vožnje je besplatno, a svaki naredni sat se naplaćuje 1,50 KM, dok vožnja duža od pet sati košta 20 KM.

(Srpska Info)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!