Dodijeljena bespovratna sredstava za 28 porodica poginulih boraca i RVI

470

Gradonačelnik Igor Radojičić, uručio je danas rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći za stambeno zbrinjavanje 28 korisnika iz kategorije porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, za šta je iz budžeta izdvojeno oko 470.000 KM.

-Gradska administracija u ovom sazivu obezbijedila je sredstva, kako bi se konačno podvukla crta i završio onaj dio stambenog zbrinjavanja koji je Grad započeo još 2009. godine, a odnosio se na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim riječima, danas je zadnjih 28 korisnika dobilo rješenja za dodjelu sredstva, koja će moći da iskoriste u predstojećoj građevinskoj sezoni za radove na rješavanju svog stambenog pitanja.

-Na ovaj način, Grad Banja Luka je završio jedan dio programa stambenog zbrinjavanja, na koji po samom zakonu nije imao ovu obavezu dodjele bespovratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje, ali je ušao u taj posao u namjeri da se pomogne tim kategorijama stanovništva – naglasio je gradonačelnik Radojičić, izražavajući žaljenje što je taj proces toliko dugo trajao, ali s druge strane i zadovoljstvo što je nova administracija već u drugoj godini mandata uspjela da obezbijedi sredstva u budžetu i završi taj program.

On je rekao da je u programu stambenog zbrinjavanja koji se odnosi na dodjelu stanova, Grad do sada pratio aktivnosti Vlade RS, te da očekuje da će te aktivnosti biti nastavljene.

-Čekamo republički program, koji treba da utvrdi Vlada Republike Srpske, a u međuvremenu smo sve raspoložive stambene jedinice stavili na raspolaganje resornom gradskom odjeljenju da ih raspoređuje isključivo za kategorije porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide koji su na rang listi – zaključio je Radojičić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije, Goran Rogić izrazio je zadovoljstvo što je Grad prepoznao ovu problematiku i ponašao se kao socijalna i društveno odgovorna zajednica.

-Iako nema zakonsku obavezu za dodjelu jednokratnih sredstava za stambeno zbrinjavanje, donesen je Pravilnik prema kojem lica koja grade mogu da dobiju do 25.000 KM bespovratnih sredstava. Ova sredstva su uvećana u odnosu na uredbu Vlade RS koja predviđa osam hiljada KM po istom osnovu. Svako ovo lice, po novoj uredbi, može da konkuriše i za sredstva Vlade – pojasnio je Rogić.

Kako je istakao, ono što predstavlja problem, jeste to što u Banjoj Luci, kao najvećem gradu u RS, stalno imaju novi broj korisnika usljed migracije stanovništva.

Govoreći o dodjeli stambenih jedinica, on je kazao da je od 2007. godine na području Banje Luke dodijeljeno oko 300 stambenih jedinica po programu Vlade RS.

-Očekujemo da će se taj program nastaviti, a prije toga, potrebno je snimiti stanje pravih korisnika koji čekaju na izgradnju stambenih jednica – istakao je Rogić.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović, rekao je da je nova gradska administracija za nešto više od godinu dana pokrenula čitav niz projekata, koji su godinama stajali a ticali su se kategorija porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!