Sava u Srpcu i Gradišci prešla kotu vanredne odbrane od poplava

423

Rijeka Sava je u porastu, u Srpcu i Gradišci prešla je kotu vanredne odbrane od poplava.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 časa u sjevernim i zapadnim dijelovima Republike Srpske vodostaji rijeka su u porastu te se može očekivati njihov dalji rast, saopšteno je uz Republičkog hidrometorološkog zavoda.

Sava je u Srpcu prešla kotu vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i vodostaj je u 8.00 časova iznosio 965 centimetara. Nadležne službe uspjele su da privremeno saniraju nasip ispod kojeg je voda prodrla u branjeno područje.

U nebranjenom dijelu opštine više hiljada hektara oranica je pod vodom, kao i neka domaćinstva u Gaju, Bajincima i Kobašima.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed obići će ugrožena područja u Srpcu i Gradišci gdje se se zbog povećanog vodostaja izlila rijeka Sava. Upućena je i Specijalizovana jedinica Republičke uprave civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta.

Vodostaj Save u Gradišci u 8.00 časova iznosio je 845 centimetara i za 115 centimetara je premašio kotu vanredne odbrane od poplava.

Rijeka Sana je u Prijedoru je premašila kotu redovne odbrane od poplava za pet centimetara i vodostaj je u 8.00 časova iznosio 425 centimetara.

Vodostaj Une u Novom Gradu je u porastu, u 8.00 časova je iznosio 481 centimetar, čime je premašena kota redovne odbrane od poplava za 31 centimetar.

Vodostaj Une u Kostajnci raste iz sata u sat, pa su na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

Teška situacija je i u Donjoj Gradini, gdje je vodostaj Save na istorijskom maksimumu. Nekoliko grobnih polja u Spomen-području već je zaplavljeno, a šteta bi mogla da bude i veća, jer vodostaj Save u Donjoj Gradini i dalje raste.

U Јasenovcu je proglašen najveći stepen odbrane od poplava.

Zbog izlivanja rijeke Save na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica u mjestu Gašnica, saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila. Zbog izlivanja Sane saobraćaj je obustavljen na putnim pravcima Blagaj-Јapra-Volar u mjestu Vitasovci i Blagaj-Radomirovac te Urije-Šuća, u Ulici Meše Selimovića i Tukovi-Volar.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!