Ivanić uzvraća Dodiku: Suzdržite se od DRŽANJA LEKCIJA o stvarima o kojima NEMATE POJMA

486

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio je danas pismo predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku u kojem, kako saznaje srpskainfo.com, portal “EuroBlica”, poručuje Dodiku da njegov “pogled na Strategiju spoljne politike, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, obiluje teškim kvalifikacijama i uvredama”.

Dodaje da su argumentacije koje je tim povodom Dodik izložio “mizerne i ne pružaju nikakvu osnovu za ozbiljnu polemiku i suštinsku razmjenu argumenata”.

Ivanić kritike smatra neargumentovanim, ali “zarad javnosti” je odlučio da uputi odgovor, koji prenosimo u cjelosti.

“Strategija je dokument koji usvaja isključivo Predsjedništvo BiH, u skladu sa ovlaštenjima iz člana 3. stav 1 i člana 5. stav 3. Ustava BiH i nije propisana nikakva obaveza javne rasprave. Podsjećam Vas da sam tokom 2003. godine, kada je usvajana prošla Strategija spoljne politike, bio ministar inostranih poslova BiH i da je ona usvojena na moj prijedlog, te o proceduri njenog donošenja znam mnogo više od Vas.

Ne petljati se u tuđe nadležnosti

Budući da Vi lično u tome niste ni na koji način učestvovali, bilo bi pametnije da se suzdržite od držanja lekcija o stvarima o kojima nemate pojma. Ja od Vas nisam nikad tražio da me konsultujete o pitanjima o kojima, u skladu sa Ustavom, odlučuje predsjednik Republike Srpske, pa i od Vas očekujem da se ne petljate u nadležnosti člana Predsjedništva.

Prilikom pripreme Strategije konsultovao sam se sa velikim brojem domaćih stručnjaka, ambasadora i profesora iz Republike Srpske, koji o međunarodnim prilikama znaju mnogo više od Vas i niko od njih nije imao ozbiljniju primjedbu na sadržaj Strategije.

Strategija, kako joj i sam naziv kaže, predstavlja načelan dokument i kao takav nije ni zasluživao pažnju koju ste mu dali. Ja znam, a uvjeren sam da to vidi i javnost, da je Vaša kritika samo pokušaj moje diskreditacije, jer sam Vam protivkandidat na izborima. Za razliku od Vas, ja se ne bojim argumentovane rasprave i nemam namjeru da vodim ovako prljavu kampanju koju ste Vi već počeli.

Špirić i Radmanović

Tačno je da se u Strategiji ukazuje na potrebu da BiH u procesu pridruživanja aktivno prati zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije. Začuđuje me da to smatrate pogrešnim, jer je to obaveza svake zemlje koja želi da postane član EU. I sami ste toliko puta rekli da podržavate članstvo BiH u EU, a zaprepašćen sam da do sada niste znali da to podrazumijeva i praćenje zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU.

Još me više čudi da ne znate da je isti stav sadržan u članu 10. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić potpisao 2008. godine u ime BiH. Podsjećam Vas da je član Predsjedništva BiH u to vrijeme bio Nebojša Radmanović. Niko od njih, pa ni Vi lično, niste imali primjedbe na ovaj stav, iako je u dokumentima koje su potpisali Vaši predstavnici u pitanju ugovorna obaveza Bosne i Hercegovine, a u Strategiji samo načelno opredjeljenje.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!