Odbijen napad Ine na Krajinapetrol

590

Ustavni sud BiH odbio je apelacije koje je hrvatska naftna kompanija “Ina” podnijela na odluke Višeg privrednog suda i Okružnog privrednog suda u Banjaluci koji su presudili da ona nema pravo na vraćanje predratne imovine koja je ostala na teritoriji RS i pripala banjalučkom preduzeću “Krajinapetrol”.

Sudije Ustavnog suda BiH ocijenile su u nastavku dugogodišnjeg spora da su neosnovane apelacije “Ine”. Pred njima se našlo čak devet apelacija koje je “Ina” uložila na presude banjalučkih sudova donesene u korist “Krajinapetrola”.

U ime “Ine” apelacije je u periodu od 25. avgusta 2015. godine do 13. maja 2016. godine podnijela zajednička advokatska kancelarija Dragan Stupar i Aleksandar Čorni iz Banjaluke. S obzirom na to da je Ustavni sud BiH zaključio da je u svih devet apelacija identičan pravni i činjenični osnov, donesena je odluka da one budu spojene u jedinstven postupak i da na osnovu njih bude donesena jedna odluka.

Jedna od primjedbi “Ine” bilo je kršenje prava na pravično suđenje, ali je Ustavni sud utvrdio da to nije slučaj.

– Nema kršenja prava na pravično suđenje zbog neodstojanja reciprociteta u ovakvim i sličnim slučajevima s Hrvatskom, jer još nije zaključen sporazum o tom pitanju kao mogućnost predviđena Sporazumom o sukcesiji bivše SFRJ i Aneksom G tog sporazuma. Ni sudovi u Hrvatskoj stoga u istim ili sličnim situacijama kada je jedna stranka iz BiH ne obezbjeđuju reciprocitet predviđen Aneksom G bez dodatnog bilateralnog akta između Hrvatske i BiH – navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Sudije su utvrdile da nije bilo ni kršenja prava na imovinu, koje je “Ina” potkrijepila tvrdnjama o proizvoljnoj primjeni procesnog prava.

– Nema kršenja prava ni na djelotvoran pravni lijek jer je podnosilac apelacije u konkretnim postupcima koristio pravni lijek koji mu je bio na raspolaganju u skladu sa zakonskim odredbama. Činjenica da taj pravni lijek nije rezultirao donošenjem odluke u korist podnosioca apelacije ne vodi sama po sebi kršenju prava na djelotvoran pravni lijek – navedeno je u odluci Ustavnog suda BiH.

“Ina” je 2005. godine podnijela tužbu protiv “Krajinapetrola” tražeći povrat benzinskih pumpi na području Banjaluke i Mrkonjić Grada. Maratonski spor prvobitno je bio okončan presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci koji je prekinuo sporove pozivajući se na Zakon o sprovođenju Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije na teritoriji RS, ali je Ustavni sud BiH naveo da je taj zakon 2012. godine stavljen van snage. Ustavni sud BiH je 2014. godine usvojio apelacije “Ine” i ukinuo presude Višeg privrednog suda u Banjaluci i naložio da hitno bude nastavljeno suđenje. Sudovi su međutim ponovo donijeli presude u korist “Krajinapetrola”, koje je sada potvrdio i Ustavni sud BiH.

Direktor “Krajinapetrola” Milovan Bajić rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH dobrim dijelom još jednom potvrdila njegov stav da u suštini sudovi nisu ni nadležni za taj spor.

– To Ustavni sud BiH nije direktno rekao, ali takav zaključak proizilazi iz onoga što je napisano u odluci. Ovaj spor treba da ide na dogovor između Vlade RS i Hrvatske, zato što po Dejtonskom sporazumu sve ono što je bilo društvena, odnosno državna imovina je u vlasništvu države na čijoj se teritoriji nalazi, osim ako se države drugačije ne dogovore. Pošto se države nisu dogovorile, ta odluka Ustavnog suda je sasvim logična i potvrđuje da se to ne može riješiti putem suda – istakao je Bajić.

On je istakao da ni odlukom Ustavnog suda BiH nije stavljena tačka na ovaj spor.

– Ustavni sud je samo potvrdio presude nižih sudova i zauzeo stav da treba riješiti prethodna pitanja, koja nisu riješena i to još može prilično da traje. U svakom slučaju situacija za nas je poslije odluke Ustavnog suda BiH bolja nego što je do sada bila. Odluka relaksira našu poziciju, jer sve vrijeme trajanja spora u sudovima nismo mogli praviti dugoročne planove. Sada smo u boljoj poziciji jer je za jedan period otklonjena opasnost – naveo je Bajić i dodao da s druge strane ovaj spor i dalje ostaje kao prepreka za dovršetak privatizacije “Krajinapetrola” koja je zvanično opredjeljenje Vlade RS.

“Krajinapetrol” je poslije raspada Jugoslavije preuzeo 14 benzinskih pumpi, skladište naftnih derivata u Dervišima i skladište i punionicu gasa u Ramićima. Preduzeće “Energopetrol” Srpsko Sarajevo je preuzela 12 “Ininih” benzinskih pumpi.

Međudržavno pitanje

Ustavni sud BiH je u odluci naveo da će je zbog specifičnosti slučaja dostaviti Savjetu ministara BiH.

– Imajući u vidu okolnosti ovog predmeta i niz drugih koji su ranije razmatrani i koji pokreću relevantno identična pitanja, dakle prekide sudskih postupaka u kojima su znatne vrijednosti spora, Ustavni sud ukazuje da bi takva situacija trebalo da predstavlja podsticaj nadležnim organima za iniciranje rješavanja ovog pitanja s Hrvatskom s ciljem postizanja pravne sigurnosti i poštovanja principa prava na pravično suđenje u segmentu pristupa sudu – piše u odluci.

Milovan Bajić ističe da je “Krajinapetrol” probni balon u veoma kompleksnoj priči o imovinskim odnosima na relaciji BiH – Hrvatska i da ona dovodi u pitanje opstanak mnogih privrednih grana u obje zemlje.

(Glas Srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!