Otvoren “Robokids centar” u Banjaluci

915

U Banjaluci je danas otvoren „Robokids centar“ – prvi centar za naprednu edukaciju djece i mladih, kroz bavljenje naprednim disciplinama – naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom, odnosno STEM disciplinama (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da Grad Banja Luka podržava otvaranje jednog ovakvog centra gdje će mladi imati priliku da stiču savremena znanja iz različitih oblasti.

– Imajući u vidu kojom brzinom se razvijaju nauka i tehnologija, ovo će za nas za 20 godina biti daleka prošlost. Teško je uopšte i procijeniti kojim će se zanimanjima baviti djeca koja su danas uzrasta osnovaca i srednjoškolaca. Za nas je važno da naša djeca imaju ovakav prostor u kojem će moći da se upoznaju sa modernim dostignućima, koja su u svijetu već uveliko u primjeni – rekao je gradonačelnik Radojičić i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je privatni sektor u ovoj oblasti pretekao javni sektor.

Osnivač „Robokids centra“ Zoran Gajić, istakao je  da je Banja Luka, kroz ovaj vrijedan projekat, dobila mjesto koje će mladima omogućiti da u skladu sa najnovijim trendovima i svjetski priznatim licencama, pohađaju kurseve i unapređuju znanja iz robotike, programiranja, biohemije, elektronike i drugih naučinih oblasti.

– Osim toga, ovdje će se održavati kursevi iz oblasti ličnog usavršavanja, poput diplomatije, preduzetništva, komunikacijskih vještina i mnogi drugih. Sve veća potražnja za tehničkim, a prvenstveno IT kadrovima u regionu ukazuje na potrebu rane promocije STEM-a među mladima, inspirišući ih da se aktivno uključe u vanškolske aktivnosti. Predviđa se da će među top 50 globalno najtraženijih profesija do 2020. godine, čak 42 biti iz nekih od STEM oblasti – naveo je Gajić.

Otvaranje „Robokids centra“ u Banjoj Luci, podržali su organizacija Save the Children, USAID i Ambasada Švajcarske u BiH, te brojni donatori.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!