Подигнута оптужница против Трампа са више од 30 тачака; Трамп поручио: Невин сам, ово је политички прогон

199

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп суочава се у оптужници коју је против њега подигла велика порота на Менхетну са више од 30 тачака оптужби у вези са пословном преваром, према два извора упозната са случајем.

Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -

Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

То је први пут у историји САД да ће се садашњи или бивши предсједник суочити са кривичним пријавама. Очекује се да ће се Трамп у уторак појавити на суду, рекло је за Си-Ен-Ен више извора. Трамп је оптужницу против њега назвао “политичким прогоном и мијешањем у изборе на највишем нивоу у историји”.

Окружно тужилаштво на Менхетну оптужило је Трампа у вези са његовим наводним подмићивањем порно звијезде Сторми Данијелс током предсједничке кампање 2016. године, да би ћутала о њиховој наводној сексуалној вези.

Према оптужници, Трамп је наводно исплатио 130.000 долара Данијелс крајем октобра 2016, неколико дана прије предсједничких избора, да не би изнијела у јавност да је била у наводној афери са Трампом деценију раније.

Трамп је негирао да је имао аферу са Данијелс. Он је послије подизања оптужнице на Твитеру написао да не очекује да ће имати правично суђење у Њујорку, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

У телефонским позивима у четвртак, које је извор Си-Ен-Ен-а описао као “чекирања”, Трамп је рекао појединим представницима Републиканске странке да планира да се бори против оптужби изнијетих у оптужници.

Републикански сенатор Линдзи Грејем рекао је да републиканци неће попустити и да ће се цијели случај завршити тако што ће Трамп побиједити на суду и на изборима.

– Покушавају да униште Доналда Трампа јер га се плаше на изборима – истакао је Грејем.

Полиција је била испред улазне капије окружног тужиоца на Менхетну неколико сати након што је њујоршка велика порота подигла оптужницу против Трампа.

У међувремену, на оближњем мосту неколико десетина људи пружа подршку бившем предсједнику.

Амерички предсједник Џозеф Бајден није коментарисао оптужницу против Трампа, пренио је Би-Би-Си.

Бивша предсједница Представничког дома из редова демократа, Ненси Пелоси, написала је на Твитеру да нико није изнад закона и да свако има право на суђење да докаже невиност.

– Надајмо се да ће бивши предсједник мирно поштовати систем који му даје то право – рекла је Пелоси, наводећи да је велика порота која је гласала за оптужницу “поступила по чињеницама и закону”.

Трамп о оптужници: Невин сам, ово је политички прогон и мијешање у изборе

Трамп је одбацио оптужницу која је подигнута против њега као “политички прогон и мијешање у изборе” и поручио да је “потпуно невин”.

Наговијестио да неће одустати од трке за предсједника САД 2024. године, преноси Ројтерс.

– Ово је политички прогон и мијешање у изборе на највишем икада забиљеженом нивоу у историји – навео је Трамп у саопштењу, а преноси Ројтерс.

Трамп је оптужио окружног тужиоца Алвина Брага да покушава да угрози његове шансе да побиједи демократског предсједника Џозефа Бајдена у избору за предсједника САД.

– Оптужили су потпуно недужну особу у чину очигледног мијешања у изборе – рекао је он.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!