Povećanje plata i penzija u narednoj godini

299

Veće penzije i plate. Više novca za boračke kategorije. Više i za investicije, poljoprivredu i lokalne zajednice. Sve to, trebalo bi da stane u oko 4 milijarde maraka budžeta Srpske za narednu godinu. Smanjenja, u odnosu na ovu godinu, obećavaju u Vladi, neće biti.

“Prvi put uvodimo nadokandu za prvorođeno dijete, da 100 odsto povećamo naknadu za drugo dijete, treće i četvrto. Da sto odsto povećamo naknadu za jednokratnu pomoć majkama za novorođenu djecu, koja je do sada bila negdje na nivou 250 maraka. Sada je to 500 maraka”, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Dok pripremaju novi budžet u Vladi se nadaju da će u narednoj godini biti manje troškova za borbu protiv pandemije. Na neočekivane troškove svakako računaju. Najvažnije je da ništa neće uticati na isplatu plata i penzija. Penzije za tri, a plate će rasti i do 5 procenata.

“Mi smo predložili povećanje za plate do 1.000 maraka, 5 odsto, a plate preko 1.000 maraka 3 odsto”, izjavila je Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Plate će rasti i u privatnom sektoru. Za te svrhe Vlada se odriče više desetina miliona maraka.  Privrednici priželjkuju i više novca za nove tehnologije.

“Obzirom da se pojavilo dosta projekata koji su zaslužili pažnju i Vlada je povećala ovaj grant na 7 miliona i koristim priliku da se zahvalim premijeru lično jer je to bio i lično njegov doprinos ovom povećanju. Naravno očekujemo da će to povećanje biti i za 2022. godinu. Isto tako dobili smo danas potvrdu, naravno nismo mogli da razgovaramo o ciframa”, kazao je Rade Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Budžet Republike Srpske za narednu godinu još je u pripremi. U toku su razgovori sa socijalno-ekonomskim partnerima.  Sredinom decembra Prijedlog budžeta ide na Narodnu skupštinu Republike Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!