Ako pretjerate: Slatkiši štetni kao alkohol

1546

Ko previše jede slatkiše može da ima brojne zdravstvene probleme, čak i ako nije dijabetičar. Zbog navale šećera u organizmu “pate” mnogi organi, upozoravaju stručnjaci Kraljevske bolnice u Londonu.

Pretjerivanje sa šećerom je slično zloupotrebi alkohola, jer su obje supstance unijete u velikim količinama toksične i stvaraju zavisnost. Šećer ne daje energiju kao što se obično misli, već izaziva pospanost. Prevelika količina u krvotoku podstiče naglo izlučivanje velikih doza insulina, a ubrzo nakon toga dolazi do njegovog naglog pada i osjećaja zamora – objašljava endokrinolog dr Mark Vanderpump.

Šećer loše djeluje i na srce, čak i kod naizgled zdravih osoba. Podstiče jetru da proizvodi ureičnu kiselinu, što utiče na porast krvnog pritiska koji pak povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Osim toga, raste i nivo holesterola, zbog čega dolazi do oštećenja krvnih sudova.

Namirnice sa puno šećera mogu da dovedu i do upale sluzokože usta, kao i gljivičnih infekcija. U crijevima, fruktoza izaziva vjetrove, krčanje i dijareju. Utiče i na starenje mozga i pojavu demencije, ističu istraživači. (Večernje novosti)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!