Čudesna kurkuma možda i najzdravija biljka na planeti

456

Kurkuma je postala broj jedan među biljkama korisnim za zdravlje. Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to zapanjujuće, tvrde ljekari.

Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih djelovanja, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji niti jedan drugi prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji za smanjenje upala u tijelu od kurkume!

Ali morate obezbjediti da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite eko kurkumu u prahu, lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korijenom koji se u zadnje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. On je sličan đumbiru  i slično se i priprema (ista biljna porodica).

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari.

Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g, s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike jedna kašičica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta sedmično.

Starije osobe i djeca mlađa od šest godina trebala bi smanjiti dozu na pola (pola čajne kašike) jednom sedmično prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavjetujte se s ljekarom.

Nikad ne uzimati na prazan želudac

Ako se borite sa žučnim kamencem, konsultujte svog ljekara prije nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje).

Nemojte je kombinovati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma takođe razrjeđuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?

Većina ljudi je dodaje u šolju toplog mlijeka. Takođe poznati recept je onaj dr Andersona: Pomiješajte 1/4 kašičice kurkume sa 1/2 kašičice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog crnog bibera. Ta tri sastojka pomiješajte u šolji. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, čorbama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.

Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašičicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se sleći na dno šolje, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Kurkumu možete koristiti i u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašičice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suvom mjestu (ne u frižideru), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu, piše Atma.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!