Koji su simptomi začepljenog filtera goriva i kad ga treba zamijeniti?

455

Filter goriva ima jednostavan i važan zadatak – spriječiti put prljavštine do motora vozila.

U rezervoaru i gorivu ima sitnih nečistoća (prašine, čestica korozije…), a zadatak filtera je skupiti ih prije nego što krenu dalje i spriječiti štetu na motoru.

Filteri su često smješteni u rezervoaru goriva ili uz njega, a ponekad se nalaze i dalje od rezervoara, negdje na cjevovodu koji vodi do motora

Koji su simptomi onečišćenog i nefunkcionalnog filtera goriva?

U slučaju začepljenog filtera motor će dobijati manje količine goriva od predviđenih, pa je moguće da nastanu problemi prilikom pokretanja motora. Kad je motor u praznom hodu mogli biste osjetiti probleme u radu (po zvuku i vibracijama motora).

Jedan od simptoma je i rast temperature motora, a pri ubrzanjima možete osjetiti i njegov nejednak rad, odnosno izostanak linearnosti ubrzanja.

Zbog začepljenja filtera vjerojatno će se upaliti i žuta lampica motora na instrumentnoj ploči.

Za kraj, suprotno logici, pretpostavljali biste da će sa začepljenjem filtera motor trošiti manje goriva; Međutim, potrošnja raste jer će motor zahtijevati više goriva, odnosno pompa goriva će raditi povećanim kapacitetom.

Vrijeme promjene filtera goriva se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali intervali su uglavnom od 40.000 do 60.000 kilometara. Vodite brigu o tome jer se radi o veoma važnom dijelu sistema.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!