„Umjetnost van okvira“: Izložba slikarke Željke Paić u Banskom dvoru

99

Izložba „Umjetnost van okvira“ akademske slikarke Željke Paić biće otvorena je u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Na izložbi su  predstavljeni radovi ove umjetnice koji su nastali u periodu između 2016. i 2021, a riječ je o dvije serije slika, koje banjalučka publika nije imala priliku vidjeti.

Prva serija je inspirisana arhitekturom (arhislike) i apstraktnom geometrijom i bila je predstavljena u Londonu na TOAF 2017. i u Amsterdamu na Amsterdamskom sajmu umjetnosti 2019. godine.

– Druga serija je nazvana „Okvir“ i bavi se u bukvalnom i prenesom smislu okvirima/granicama. To znači da su slike uramljene ali su na ramovima vršene određene intervencije (sječenje, savijanje, „lomljenje“) da bi samim tim one prenosile poruku o drugim vrstama granica koje nam društvo nameće ili ih sami sebi namećemo pa ih prevazilazimo – saopštili su iz Banskog dvora.

Oni su dodali da su radovi iz serijala „Okvir“ bili predstavljeni prvo u Veneciji 2020. u galeriji The Room Contemporary Art Space, a zatim su 2021. predstavljeni u Njujorku u Van der Plas galeriji na izložbi Vizuelna Kultura.

Iz Banskog dvora poručuju da će postavka obuhvatiti i određene slike iz privatne kolekcije ove talentovane Prijedorčanke, koja je bila student generacije Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Željka Paić od 2000. godine izlaže svoje radove na domaćoj sceni, dok je od 2017. godine svoje radove prezentovala širom svijeta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!