Pravilno vezanje u autosjedalici

846

Da bi autosjedalica pružila maksimum sigurnosti djetetu tokom vožnje i da bi pružila zaštitu u slučaju sudara, važno je da sjedalica bude pravilno postavljena i da dijete u sjedalici bude ispravno vezano.

Uopštena pravila za sve grupe autosjedalica su da prilikom vezivanja djeca ne trebaju imati mnogo odjeće na sebi (jakne, skafandere) jer to onemogućuje pravilno vezivanje djeteta. Pojasevi autosjedalice i pojasevi automobila moraju biti ravni. Autosjedalice se u automobli postavljaju sa pojasom sa tri tačke uporišta ili isofix sistemom.

Novorođenče se u automobilu prevozi isključivo u autosjedalicama koje u namjenjene za djecu od prvog dana rođenja i koje su prema regulativni napravljene na taj način da budu okrenute isključivo kontra smijera vožnje. Za novorođenčad i djecu do 3 mjeseca starosti se ove autosjedalice postavljaju na taj način da budu pod uglom od 45 stepeni, a nakon tri mjeseca se taj ugao može povećavati i do 60 stepeni u odnos na tlo.

Na tržištu postoje sjedalice za novorođenčad koje imaju indikator koji pokazuje da li je autosjedalica postavljena u ispravnu poziciju što olakšava ispravno postavljanje.
21a3ac10dc596a9e37f8bfe894b847a61ade1319_200x200_q75Autosjedalice za novorođenčad moraju u sebi imati integrisane pojaseve kojima se dijete vezuje. Dijete u autosjedalici ne treba biti previše stegnuto, ali nipošto ne smije biti stegnuto labavo. Najbolji način provjere da li su pojasevi autosjedalice koji vezuju dijete dovoljno zategnuti je tzv “Test jednog prsta”. ukoliko između djetetove ključne kosti i pojasa može stati više od širine jednog prsta, pojas nije dovoljno zategnut. Također, da li je pojas dovoljno stegnut možemo provjeriti i testom štipanja,uhvativši pojas kažiprstom i palcem. Ukoliko pojas možemo “uštinuti” on nije dovoljno zategnut.

 

 

387e19ce3a67995dba99cb63839222b9d9a405b7_200x200_q75Sve autosjedalice imaju nekoliko nivoa utora kroz koje pojasevi prolaze. U novorođenačkim autosjedalicama, pravilno pozicioniran integrisani pojas mora biti ili u visini djetetovih ramena ili jako malo ispod njega.

Većina sjedalica za novorođenčad imaju i jastučiće za glavu koji imaju funkciju da glavu novorođenčeta fiksiraju i drže u uspravnom položaju. Ukoliko sjedalica nema te jastučiće ili je dijetetova glavica unatoč tome klonula bočno ili naprijed, dozvoljeno je napraviti od mekanog peškira ili pelene obruč u obliku obrnutog slova U koje se stavlja oko djetetove glavice da bi je dodatno učvrstilo.

Ukoliko je dijete dužinom premaleno da bi se pravilno vezalo, između nogu djeteta i pojasa koji drži kopču može se također umetnuti savijena pelena ili peškirić koji će omogućiti pravilno vezivanje djeteta u autosjedalici. Nakon što prerastu autosjedalicu grupe 0+, djeca se okreću u smjeru vožnje.* (izuzetak čine autosjedalice koje se namijenjene za švedsko tržište, a gdje je zakonom propisano da se djeca do 4 godine starosti moraju prevoziti kontra smijera vožnje)

Kao i kod autosjedalica grupe 0 i 0+ i autosjedalice grupe I u sebi moraju imati integrisane pojaseve kojima se dijete vezuje u autosjedalici. Kod ovih autosjedalica pojasevi autosjedalice obično moraju izlaziti iz onih utora koji su u nivou ili malo iznad ramena djeteta. Također je važno da dijete bude dovoljno čvsto vezano u autosjedalici jer u koliko nije čvrsto vežano u slučaju sudara, dijete će iskliznuti iz pojaseva.
I za pojaseve autosjedalica grupe I primjenjuje se test jednog prsta ili test štipanja, sa tom razlikom što se kod autosjedalica grupe I širina između pojasa i djetetovog tijela mjeri na prsima.

a6f00a6db65a7f62d35a3647655aad0b08172455_350x237_q75Nakon što dijete dosegne maksimalnu visinu i težinu propisanu za grupu I, prelazi u buster gdje se vezuje isključivo automobilskim pojasom. Ukoliko je riječ o kombinovanoj autosjedalici koja ima integrisane pojaseve, nakon što dijete preraste težinom grupu I, pojasevi se trebaju izvaditi, sem ako to nije izričito zabranjeno od proizvođača.

Autosjedalice grupe II na sebi imaju utore-vodilice kroz koje prolazi automobilski pojas. Svrha bustera je da omoguće pravilno vezivanje djeteta automobilskim pojasom sa tri tačke uporišta. To znači da pojas djetetu prelazi preko sredine ključne kosti i preko zdjelice.

Veoma je važno strogo se pridržavati uputstva proizvođača jer će se na taj način minimalizirati greške. Ipak za sve nedoumice potrebno je kontaktirati educirane savjetnike da bi pregledali autosjedalicu, i dali odgovore na pitanja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!