Poljoprivredni fakultet obilježeno 29 godina uspješnog rada

27

Dodjelom diploma studentima koji su uspješno okončali studije prvog i drugog ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci danas je obilježen Dan ove visokoškolske ustanove, kao i 29 godina uspješnog rada i razvoja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da resorno ministarstvo pruža punu podršku razvoju ovog fakulteta, koji već ima značajnu tradiciju.

“Najveći uspjeh naše saradnje jeste poljoprivredno dobro u Lijevče polju, koje je Ministarstvo ustupilo Fakultetu na upravljanje i korištenje, a svake godine izdvajamo značajna sredstva za njegovo funkcionisanje, odnosno obuku studenata koji će tu imati praksu, ali i da se ostvari određen prihod od toga”,  rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da je student uvijek u prvom planu, te da resorno ministarstvo svakom diplomiranom inženjeru poljoprivrede koji ima imanje na selu i želi da ostane tu obezbjeđuje 40.000 KM za početni posao.

“U kombinaciji sa posjedom koji imaju i stečenim znanjem na fakultetu, smatramo da je taj novac dobra startna osnova za uspješno bavljenje poljoprivredom, jer nam je cilj da svoje znanje primjene na terenu, što je glavni uslov za razvoj poljoprivrede”, rekao je Pašalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da ovaj fakultet godišnje završi oko 100 studenata.

“Usmjereni smo na međunarodnu saradnju, kao i da studentima obezbijedimo što više prakse, ali i da realizujemo naučnoistraživačke projekte, te smo jedina članica na Univerzitetu koja je koordinator dva projekta”, rekao je Kovačević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da bi Poljoprivredni fakultet mogao biti primjer drugim članicama kako se realizuju međunarodni i regionalni projekti.

“Rezultat toga su istraživanja koji naši profesori publikuju u međunarodno priznatim naučnim časopisima, što je omogućava da se naš univerzitet pozicionira na međunarodnom planu”, rekao je Gajanin.

On je istakao i značaj aktivnosti ovog fakulteta na Eksperimentalno-edukativnom centru, u okviru kojeg se predstavlja na koji način treba da se uzgajaju određene kulture, da bi se ostvarili maksimalni prihodi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!