Kako spriječiti koroziju i ukloniti rđu sa automobila?

95

Rđavi dijelovi automobila problem su s kojim se susreću uglavnom vlasnici starijih automobila. Brzina kojom se razvija korozija zavisi prvenstveno od područja izloženog vlazi i mehaničkim oštećenjima.

Kako biste spriječili ovu vrstu problema što je moguće efikasnije, trebali biste pratiti nekoliko važnih pravila i suprotstaviti mu se prije pojave rđe. Kako zaštititi metal od korozije? Kako se boriti protiv narančastih mrlja na karoseriji automobila?

Stariji automobili, kao i tipična dostavna vozila ili vozila namijenjena terenskoj vožnji, prvenstveno su izloženi hrđi. Karoserija ove vrste automobila najčešće se može izgrebati, nagnječiti ili namočiti – u takvim uslovima lakše će se razviti korozija. Treba biti svjestan da je mjesto gdje se automobil svakodnevno parkira takođe od velike važnosti.

Kako spriječiti koroziju i koje parkirno mjesto odabrati?

Suva garaža ili čak parking koji štiti vozilo od kiše pružaju puno bolje uslove od običnog parkirnog mjesta ispred kuće ili stambene zgrade.

Tada se može pokazati da su ne samo vremenski uslovi problematični, već i izloženost vozila oštećenjima drugih vozača. Kako korozija nema šanse razviti se na karoseriji automobila.

Koja mjesta su u automobilu izložena koroziji?

Blatobrani su dijelovi koji su svakodnevno najviše izloženi rđi.

To je uglavnom zbog čestih i manjih mehaničkih oštećenja na površini ovog dijela. Kamenčići, koji se tokom vožnje mogu ispucati ispod točka našeg ili tuđeg vozila, udaraju u blatobran i uzrokuju mikrooštećenja.

Na tim se mjestima često razvija korozija.

Šta ubrzava koroziju?

Osim mehaničkih oštećenja, so i vlaga takođe su opasni. Kritična mjesta su metalni lukovi točkova i pragovi – zimi su izloženi štetnom djelovanju soli koja se često prska po zaleđenim putevima.

Na takvim mjestima može se vrlo brzo razviti korozija, posebno kada se so kombinuje s vodom ili blatom.

Iako nemamo uticaj na prisutnost soli na putevima, posebnim materijama možemo spriječiti razvoj rđe i učinkovito zaštititi već zarđala područja.

Kako ukloniti rđu s automobila?

Dobro je zapamtiti da način borbe protiv rđe zavisi od toga koliko je korozija napredovala i koji je dio karoserije od nje oštećen. Što prije uočimo nepravilnosti, veća je šansa da se određeni dio automobila može popraviti. U suprotnom ćete ga možda morati zamijeniti novim, što će često biti puno skuplje rješenje. Srećom, manje rđe možete popraviti sami.

Kako ukloniti rđu s automobila? Prije svega, brusnim papirom izbrusite područje koje je napadnuto korozijom i tako ostružite sav narandžasti premaz. Zatim se element treba očistiti i odmastiti benzinom, a nakon sušenja – nanijeti poseban temeljni premaz protiv korozije.

Na kraju, dovoljno je nanijeti nekoliko slojeva boje u boji koja odgovara ostatku automobila. Popravljeni element treba dodatno zaštititi sprejom protiv korozije.

Kako spriječiti koroziju?

Mnogi se vozači pitaju kako spriječiti koroziju kako ne bi prebrzo ušla u metalno tijelo.

Odgovor na ovo pitanje su gotovi, specijalizovani agensi dostupni u mnogim trgovinama: sprejevi, pjene ili guste paste. Temeljno pranje automobila takođe igra važnu ulogu. Važno je voditi računa o prevenciji i redovnom praćenju stanja boje našeg automobila. Zahvaljujući brzoj reakciji, moći ćemo se efikasno suprotstaviti i izbjeći skupe popravke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!