Pažljiva vožnja spasava živote

400

Brza vožnja predstavlja jedan od najznačajnijih problema bezbjednosti saobraćaja. Vjeruje se da smanjenje broja vozača koji voze prebrzo može smanjiti vjerovatnost i težinu povreda u saobraćaju.

Upravo iz tog razloga se provode različiti postupci kojima je cilj smanjenje brzine u saobraćaju, a koji se smatraju nužnim za sprečavanje povreda i uopšteno nesreća u saobraćaju. Koncept smanjenja štete koji danas primjenjuju mnoge industrije prvo je primijenjen zapravo u auto-industriji kroz uvođenje bezbjednosnih pojaseva, a vremenom su se iskristalisala brojna rješenja za savremene izazove na cestama i bezbjedniju vožnju.

Iako se nekada čini da je cesta čista i da nema opasnosti, postoji vrlo dobar razlog zašto je brzina na pojedinim dijelovima puta ograničena. To može biti blizina škole, suženje ceste, oštar zavoj i slično. Prema statistikama o stanju sigurnosti u saobraćaju, najčešći uzrok i greška koja vodi do saobraćajnih nezgoda jeste upravo neprilagođena ili nepropisna brzina vožnje.

NESIGURNO KRETANJE VOZILA:  

Nepropisna signalizacija, ignorisanje saobraćajnih znakova, prestrojavanje bez provjere mrtvih uglova i nelogični potezi rizične su aktivnosti koje mogu ozbiljno ugroziti sigurnost učesnika u saobraćaju.

KAKO SPRIJEČITI NESIGURNO KRETANJE VOZILA:

Potrebno je izbjegavati pisanje poruka, telefoniranje, jelo i sve što odvraća pažnju i remeti koncentraciju.

VOŽNJA U POSPANOM STANJU: 

Čak i poslije dobro prospavane noći, savremeni način života i svakodnevni pritisak mogu iscrpiti organizam i učiniti nas pospanima. Kao posljedica javlja se smanjena koncentracija, otupjelost osjećaja i usporena motorika.  U takvim je slučajevima najbolje pozvati nekoga da dođe po vas, naručiti taksi ili iskoristiti gradski prevoz.

VOŽNJA BEZ PAUZE: 

Ako je pred vama dug put, obavezno pravite pauze i osvježite se. Ako vas je vozilo na putu preteklo, a da toga niste ni bili svjesni, to je znak da vam je pala koncentracija i da je vrijeme za odmor. Ovdje postoji samo jedno pravilo, a to je da sigurno stignete na krajnje odredište.

NETOLERANTNOST: 

Imajte na umu da ste i vi nekada bili početnik, ili ste vozili u nepoznatoj sredini. Vozačima koji se ne snalaze najbolje treba pomoći jer će usljed dodatnog pritiska učiniti još više grešaka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!