Autosjedalica za novorođenče

369

Kada birate autosjedalicu, važno je da odgovara razvojnom stepenu djeteta. Neki od najčešćih kriterijuma su težina i visina djeteta. Ovo je veoma važno jer samo u slučaju da ste odabrali odgovarajuću sjedalicu, dijete će biti sigurno.

Idealne za novorođenčad su autosjedalice iz 0 i 0+ grupe. Nulta grupa se odnosi na sjedalice koje odgovaraju novorođenčadi i sasvim maloj djeci, težine do 10 kilograma, dok se 0 + odnosi na sjedalice za djecu do 13 kilograma.

Autosjedalica za novorođenče se postavlja na zadnje sjedište, tako da bude okrenuta suprotno od smjera vožnje. Potrebno je čvrsto postaviti i to pod uglom od 45 stepeni. Pojasevi autosjedalice za vezanje djeteta moraju biti postavljeni u nivou ili malo ispod nivoa ramena djeteta.

U slučaju da ih postavljate na prednje sjedište, morate isključiti vazdušni jastuk, ali opet imajte na umu da je, makar prema statističkim podacima, zadnje sjedište mnogo sigurnije od suvozačevog.

Postavljanje sjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje je sigurnije za glavu, vrat i kičmu djeteta. U slučaju frontalnog sudara, kada je dijete okrenuto u smjeru vožnje, djetetova glava bi zbog inercije nastavila put kretanja, odnosno proletjela naprijed, a na taj način se mogu povrijediti vrat i kičma djeteta.

U ovoj grupi imamo autosjedalice sa postoljem i bez postolja. Sjedalice bez postolja se dodatno učvršćuju pojasevima automobila, što za one sa postoljem nije potrebno.

A kako ćete znati da li je dijete preraslo sjedalicu? Ukoliko je dostiglo maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom i od vrha glave do vrha sjedailce razmak je manji od 2 cm. Ukoliko dijete može samostalno stajati na svojim nogama, uz pridržavanje za komad namještaja,  a pri tome ima između 9 i 18 kilograma, vrijeme je za sjedalicu iz I grupe.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!