Kako sigurno postaviti autosjedalicu?

199

Za sigurnu vožnju vaših mališana bitno je da koristite autosjedalicu ili postolje, da je ispravno pričvršćena i odgovara veličinom.

Kako postaviti autosjedalicu?

Autosjedalicu možete pričvrstiti sigurnosnim pojasom ili ISOFIX priključkom. Učvrščivanje autosjedalice sigurnosnim pojasom za automobil nudi fleksibilnost, ali zahtijeva od roditelja da budu oprezni za pravilno postavljanje autosjedalice.

Najsigurniji način vožnje u autosjedalici jest kada je okrenuta suprotno od smjera vožnje i ispravno pričvršćena.

Ako vaša beba putuje u autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje i imate frontalni sudar, glava će se odbaciti naprijed. To stavlja veliki stres na glavu i vrat, što može izazvati ozbiljne ozljede. No, auto sjedalica okrenuta u smjeru obrnutom od vožnje štiti djetetovu glavu i vrat širenjem sila nad cijelim leđima – baš kao i kod astronauta.

Istraživanja pokazuju da je većina saobraćajnih  nesreća (oko 70%) frontalni sudar.

Isto tako, uticaj stražnjeg udara obično je manji jer se vozila kreću u istom smjeru, a ne jedno prema drugome.

Autosjedalica treba radi sigurnosti biti postavljena na zadnjem sjedištu, a ukoliko je morate postaviti na prednje obavezno isključite suvozačev vazdušni jastuk!

Šta je ISOFIX?

ISOFIX je međunarodno standardizovani sistem za autosjedalice.

ISOFIX osigurava najsigurniji, najjednostavniji i najbrži način za pravilno postavljanje dječjeg autosjedalice.

Iako većina automobila podržava ISOFIX priključak obavezno provjerite prije odabira autosjedalice.

Većina ISOFIX autosjedalica podržava i vezanje pojasom, ali to nije uvijek pravilo. Uvijek dobro provjerite koji načini su podržani.

Neke autosjedalice u sebi imaju ISOFIX priključak dok se neke postavljaju na bazu koja se pričvrsti ISOFIX-om za sjedište. Pripazite prilikom kupovine ima li autosjedalica ugrađen ISOFIX ili se montira na bazu te dolazi li baza sa autosjedalicom ili se treba posebno kupiti.

Radi sigurnosti bitno je da ste dobro učvrstili autosjedalicu i ispravno vezali dijete u njoj.

– Najsigurniji način vezanja je s pojasom u 5 tačaka, a razmak između pojasa i djeteta treba biti maksimalno 1 cm, tj. debljina prsta.

pojas u 5 točaka

Pojas u 5-tačka najsigurniji je za bebe jer ide oko prsa i nogu, što utiče na ravnomjerniju raspodjelu sila prilikom saobraćajne  nesreće.

Pripazite da kada pričvrstite bebu, prsni pojas prelazi prsa, a ne trbuha. To je uobičajena greška prilikom vezanja vaših najmilijih!

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!