U prvih šest mjeseci ove godine u RS u zbog ne korištenja autosjedalica kažnjeno 747 vozača.

208
Kako mnogi roditelji i dalje, uprkos stalnim apelima nadležnih, malu djecu u automobilu voze bez autosjedalica i posebnih podmetača, svjedoči podatak da je samo u prvih šest mjeseci ove godine u RS u zbog toga kažnjeno 747 vozača.
U saobraćajnim nesrećama širom svijeta dnevno strada oko 3000 djece, od čega 500 sa smrtnim ishodom.
Prema ovoj statistici, 70% djece bi preživjelo ili imalo lakše povrede da su posjedovalin autosjedalicu ili da je bila pravilno postavljena.
Zbog toga stručnjaci iz oblasti saobraćaja u RS posebno upozoravaju roditelje koji ovih dana kreću na put da prije putovanja provjere autosjedalice. Naglašavaju kako vozači često ne postave autosjedalicu ispravno, ne koriste pravilno vezanje ili ga ne koriste uopšte.
Iz MUP-a RS istakli su kako je lani kažnjeno 392 vozača jer djecu nisu vozili u autosjedalici.
Djeca od pet do 12 godina smiju se voziti na zadnjem sjedištu samo ako sjede na posebnom podmetaču, prilagođenom svojoj visini, koji omogućava upotrebu sigurnosnoga pojasa.
Mlađi od pet godina moraju se voziti u autosjedalici – rekli su iz MUP-a RS te dodali kako su kazne za nekorištenje sigurnosnih sjedalica 40 KM.
Stručnjaci kažu kako roditelji često traže izgovor.
Medjutim za roditelje koji zaista nisu u prilici da obezbjede sredstva za kupovinu autosjedalice, redakcija “Saobraćaj i Mi” uz podršku AMS RS provodi humanitarno preventivnu kampanju prikupljanja autosjedalica.
Svi oni koji imaju autosjedalicu, a više je ne koriste mogu se odazvati ovoj akciji u bilo kojem mjestu u Republici Srpskoj u kojem postoje auto moto društva RS.
Partneri ove humanitarno preventivne kampanje AMS RS će nakon isteka akcije podijeliti onima kojima je potrebna.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!