Sjedalice za djecu: Kako odabrati autosjedalicu za svaki uzrast?

210

Kada očekujete prinovu u porodici na umu vam je kupovina opreme za bebe. Jako važan dio te opreme je kvalitetna autosjedalica. Uloga roditelja je da zaštiti dijete od bilo kakvih negativnih posljedica u svim situacijama, a jedna od njih je i vožnja. Nemojte dozvoliti da dijete izlažete opasnosti koja vreba ukoliko nije ispravno vezano ili je u sjedalici koja nije primjerena djetetovom uzrastu, težini, visini i drugim kriterijumima.

Većina roditelja kad sjedne u auto i ne razmišlja o mogućnosti saobraćajne nesreće. Ipak, morate imati na umu da koliko god da ste dobar i pažljiv vozač, ne možete previdjeti tuđe greške.

Nemojte se zavaravati misleći da je držanje djeteta u naručju sigurnije način putovanja u odnosu na sjedalice za djecu. Kod sudara od samo 50 km/h dijete mase 5 kg zbog inercije postaje teško 100 kg – pa ruke jednostavno nisu dovoljno snažne da zadrže dijete od izlijetanja. Zato, nikada ne prevozite dijete bez pravilno postavljene autosjedalice.

Statistike su pokazale da pravilno odabrane sjedalice za djecu smanjuju mogućnost povreda u slučaju sudara čak sedam puta. Upravo zato je važno da kupovinu ove opreme shvatite veoma ozbiljno i imate na umu da time direktno utičete na sigurnost djeteta.

Nažalost, istraživanja pokazuju da preko 80% ljudi ne prevozi djecu u automobilu na siguran način, bilo da je u pitanju da ne koriste sjedalice ili ih koriste na pogrešan način.

Čitajući ovaj tekst dobićete odgovore na sva pitanja koja imate kada su u pitanju sjedalice za djecu:

  1. Kako odabrati odgovarajuću veličinu prema uzrastu djeteta?
  2. Kako se pravilno postavljaju autosjedalice zavisno od grupe u koju spadaju?
  3. Koje su najsigurnije sjedalice za djecu?
  4. Kako se pravilno postavljaju i na kom sjedalu?
  5. Da li je pametno kupiti polovnu autosjedalicu?
  6. Šta je ISOFIX sistem?
  7. Kakvi su zakonski propisi?

Prema veličini, autosjedalice se dijele u pet grupa, pa tako imamo 0 (do 10 kg), 0+ (do 13kg), I (od 9 do 18 kg), II (od 15 do 25 kg) i III (od 22 do 36 kg) grupu.

Kada birate autosjedalicu, važno je da odgovara razvojnom stepenu djeteta. Neki od najčešćih kriterijuma su težina i visina djeteta. Ovo je veoma važno jer samo u slučaju da ste odabrali odgovarajuću sjedalicu, dijete će biti sigurno.

Idealne za novorođenčad su autosjedalice iz 0 i 0+ grupe. Nulta grupa se odnosi na sjedalice koje odgovaraju novorođenčadi i sasvim maloj djeci, težine do 10 kilograma, dok se 0 + odnosi na sjedalice za djecu do 13 kilograma.

autosjedalica za novorodjence

Autosjedalica za novorođenče se postavlja na zadnje sjedište, tako da bude okrenuta suprotno od smjera vožnje. Potrebno je čvrsto postaviti i to pod uglom od 45 stepeni. Pojasevi autosjedalice za vezanje djeteta moraju biti postavljeni u nivou ili malo ispod nivoa ramena djeteta.

U slučaju da ih postavljate na prednje sjedište, morate isključiti vazdušni jastuk, ali opet imajte na umu da je, makar prema statističkim podacima, zadnje sjedište mnogo sigurnije od suvozačevog.

Postavljanje sjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje je sigurnije za glavu, vrat i kičmu djeteta. U slučaju frontalnog sudara, kada je dijete okrenuto u smjeru vožnje, djetetova glava bi zbog inercije nastavila put kretanja, odnosno proletjela naprijed, a na taj način se mogu povrijediti vrat i kičma djeteta.

U ovoj grupi imamo autosjedalice sa postoljem i bez postolja. Sjedalice bez postolja se dodatno učvršćuju pojasevima automobila, što za one sa postoljem nije potrebno.

A kako ćete znati da li je dijete preraslo sjedalicu? Ukoliko je dostiglo maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom i od vrha glave do vrha sjedailce razmak je manji od 2 cm. Ukoliko dijete može samostalno stajati na svojim nogama, uz pridržavanje za komad namještaja,  a pri tome ima između 9 i 18 kilograma, vrijeme je za sjedalicu iz I grupe.

Autokrevetići

Osim autosjedalica, na tržištu postoje i autokrevetići za prevoz djece u automobilu. Autokrevetići su namijenjeni sasvim maloj djeci, tačnije novorođenčadima težine ispod 3 kilograma, kao i djeci sa poteškoćama u razvoju. S obzirom da se u autokrevetiću dijete postavlja u bočni ležeći položaj, zaštita je dosta manja u odnosu na autosjedalice.

Autosjedalice iz grupa I, II i II

Prva grupa autosjedalica je namijenjena djeci od 9 do 18 kilograma. Ove sjedalice se postavljaju na zadnje sjedište automobila, okomito i u smjeru vožnje. Obično je idealno da dijete uzrasta od jedne godine, kada već samo može da kontroliše pokrete glavom i diže se iz sjedećeg u uspravni položaj.

Autosjedalice iz ove grupe se u prodavnicama mogu pronaći kao isključivo grupa I ili kombinovane autosjedalice 0/I koje se mogu okretati u smjeru vožnje ili suprotnom smjeru.

Autosjedalice iz grupe II i III su sjedalice za veću djecu. Prve su namijenjene djeci težine od 15 do 25 kilograma i imaju naslov, dok su druge za djecu težine od 22 do 36 kilograma i najčešće se sastoje samo od jastuka, bez naslona. Okreću se u smjeru vožnje.

autosjedalice za djecu

Djeca se na ovim sjedalicama vezuju i pojasevima automobila, i to onima sa tri tačke oslonca. Donji dio pojasa ide preko karlice, a gornji dio pojasa preko grudnog koša i ramena. Obratite pažnju da dijete ispunjava uslove, a to je da ima dovoljno kilograma i da je dovoljno visoko kako bi se pravilno postavio pojas.

Najsigurnije autosjedalice

Kada autosjedalica ima potvrdu koja garantuje njenu sigurnost, a pri tome odgovara visini, težini i uzrastu djeteta, onda se može reći da je sigurna. Takođe, potrebno je da sjedalica odgovara direktivi ECE R44, ECE R44.03 ili više, jer u slučaju da autosjedalica nema atest, ne možete biti sigurni da će djetetu pružiti adekvatnu zaštitu.

Noviji automobili imaju predviđen ISOFIX sistem ili normu za postavljanje autosjedalica. Ova norma osigurava da proizvođači autosjedalica i proizvođači automobila budu usklađeni. Kada se koristi ovaj sistem, smanjuje se mogućnost greške pri postavljanju i time povećava sigurnost djeteta u vožnji. Ipak, ove sjedalice su skuplje, u odnosu na one koje se učvršćuju pomoću pojasa, ali i zaštita koju pružaju je bolja.

Kupovina polovnih autosjedalica se ne preporučuje. Oštećenja autosjedalice koja nastaju s vremenom ne moraju uvijek biti očita. Na nekim mjestima plastika počinje blijediti, a stvaraju se i sitne mikropukotine koje nisu vidljive golim okom. One imaju ogroman uticaj na ishod sigurnosti djeteta u slučaju udara. Opšte pravilo kaže da se autosjedalica sigurno može koristiti šest godina od datuma proizvodnje. Ako se ipak odlučite za polovnu sjedalicu, nabavite je od vama poznatih i pouzdanih osoba, jer u suprotnom ne možete znati da li je bila u sudaru, da li je oštećena i ima li sve originalne dijelove.

Takođe, cijena ne bi trebala biti jedini kriterijum za odabir najsigurnije sjedalice, ni u smislu odabira najjeftinije ni najskuplje. Prije svega, dobro se informišite, pitajte prijatelje, poznanike kakva su njihova iskustva sa određenim tipovima autosjedalica.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!