Kad se djeca smiju voziti bez sjedalice

266

Autosjedalice spašavaju živote i djeca bi se trebala u njima voziti što je duže moguće. Najsigurnije su one s Isofix bazom, a posljednjih godina testiraju se i na bočni sudar (ne samo prednji i stražnji). Djeca do 15 mjeseci moraju biti okrenuta suprotno od smjera vožnje jer se tako smanjuje opasnost od trzajne povrede, a tako stoji u uputsvima proizvođača.

 

Djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i  se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Autosjedalice su puno sigurnije i bez obzira što ne riskirate kaznu od policije, riskirate dječju sigurnost. Kad dijete preraste autosjedalicu izaberite postolje s naslonom koje će ipak štititi vrat i glavu od trzaja.

Dijete je spremno za vožnju u automobilu bez dodatnih pomagala kad mu pojas prelazi preko ključne kosti, a ne preko vrata i kad dostigne 36 kilograma.
Ono što treba zapamtiti je da se dijete nikad ne smije prevoziti u krilu niti ga se u tom položaju smije vezati pojasom. U prvom slučaju nemoguće je zadržati dijete u rukama od sile udara prilikom sudara, dok ga pojas može dodatno ozlijediti jer će se naći između njega i težine vašeg tijela.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!