“Balkanski ljepotan”: Kesten čuva zdravlje

488

Plod kestena (Aesculus hippocastanum), crvenkasto-smeđe boje, raste unutar bodljikave opne koja puca u jesen kada plod zri.

Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, kesten je i prava riznica korisnih sastojaka, a osim ploda ljekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvjetovi. Najdjelotvorniji sastojak kestena je saponin, izolovan iz sjemena, koji se koristi za pranje i njegu kose, liječenje kožnih bolesti, razređivanje previše guste krvi. Saponin se koristi i kao emulgator, dok se masno ulje dobijeno iz oljuštenog sjemena koristi u sapunskoj industriji.

Sjeme divljeg kestena se zahvaljujući sastojku escinu koristi i za liječenje edema, hemoroida, za povećanje tonusa vena i drugih neželjenih venskih promjena. Upotrebljava se i u postoperativnom i posttraumatskom tretmanu, snižava previsok krvni pritisak jer utiče na propustljivost kapilara. Preparati, odnosno ulja od cvijeta divljeg kestena koriste se i protiv opekotina od sunčanja i pjega na licu.

Plod kestena je jestiv i ukusan, sadrži dosta skroba, zbog čega se često koristi prilikom pripremanja poslastica.

Losion za sjajnu kosu

Za djelotvoran losion potrebno je 50 grama oljuštenog i istucanog divljeg kestena koji se stavi u litar vode. Sve to treba da proključa, a onda se ostavi da vri još petnaest minuta. Mešavina se procijedi, a losion se bez trljanja nanosi na vlažnu kosu. Tretman treba da se sprovodi mjesec dana, poslije čega kosa postaje sjajna, čvrsta i negovana.

Kesten je, inače, dugovječno drvo koje može da živi i preko 200 godina. Njegova stabla stvaraju vrlo povoljne mikroklimatske uslove i štite od zračenja, prašine i vjetra. Kesten se može naći u najvećem dijelu Evrope, mada autohtono raste na jugu Balkana – u Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj i Albaniji, zbog čega ga naučnici zovu “balkanski ljepotan”.

Sa druge strane, pitomi kesten (Castanea sativa) malo je teže naći, jer uglavnom raste kao samotnjak. Ljekovita svojstva njegovog cvijeta, lista i kore više su poznata u narodnoj nego u zvaničnoj medicini. Zbog sadržaja tanina list i kora služe za spravljanje adstringentnih (stežućih) ljekovitih preparata. List se koristi za prevenciju i saniranje određenih promjena na jetri, jer obiluje vitaminom K, koji povoljno djeluje i na koagulaciju krvi. Čaj napravljen od ravnomjerne mješavine kestena i majčine dušice (Thymus serpyllum) vrlo je djelotvoran lijek za iskašljavanje. Olakšava različite disajne tegobe, od blagih upala sluzokože ždrela, do ublažavanja napada takozvanog velikog kašlja. Čaj od lista preporučuje se i svima koji imaju stomačne tegobe.

Ekstrakt za vene i krvotok

Ekstrakt koji pomaže pri liječenju vena i krvotoka sprema se tako što se desetak svježih i narendanih kestenovih semenki, zajedno sa korom, polako sipa u dva i po litra kipućeg konjaka. Važno je da konjak vri kako bi se uništili fermenti i sprječilo kvarenje rastvora. Kada se smješa ohladi procijedi se i tako spremljena koristi u dozi od nekoliko kapi. U pripremi ekstrakta konjak može biti i hladan, ali se onda sadržaj čuva u braon boci širokog grla, poklopljen staklenim zatvaračem. Treba da odstoji sedam nedjelja, procijedi se i tek onda koristi.

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!