Vocap opet dobija po džepu

55

Vocap inače u vlasništvu Fejsbuka i najpopularniji čet servis na svijetu ove godine ide iz nevolje u nevolju. Evropa ih sad želi kazniti enormnom novčanom kaznom zbog kršenja GDPR zakona.

Vocap je godinu započeo s gnjevom mnogih korisnika, kojima se nije svidjela nova politika dijeljenja informacija s Fejsbuka.

U duhu takvih sentimenata, Vocap  je nekoliko puta odgodio rok do kojeg korisnici moraju prihvatiti te nove uslove.

Pobuna na internetu isprva je odavala utisak da će svi sa svojih telefona izbrisati Vocap  i preći na Signal, Telegram i druge začudne čet servise.

To se naravno nije dogodilo. Vocap koriste svi, na Androidima i Ajfonima i jednostavno je postao takav dio života da ga se teško odreći.

Da oni tu nešto s tim dijeljenjem podataka s Fejsbukom  muljaju, svjedoči i nova kazna koju im propisuje Evropska komisija za zaštitu podataka (Data Protection Commission), prenosi Smartphone.

Prema njima, Vacap je prekršio GDPR regulativu jer korisnike nisu pravovremeno informisali o dijeljenju podataka s Fejsbukom i povezanim kompanijama.

Isprva je kazna trebala iznositi 50 miliona evra ali su je odlučili povećati na vrtoglavih 225 miliona. Vacapu je naređeno da preuzme cijeli niz mjera kako bi riješili nedostatke koji su im zamjereni.

Vacap je tu kaznu nazvao “neproporcionalnom” ma šta pod time mislili.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!