Koje namirnice su najštetnije za srce?

605

Ishrana kojom ste čuvali vaše srce do sada je bila jednostavna, međutim, stvari su se zakomplikovale nakon objave rezultata najnovijeg istraživanja.

Do sada smo trebali izbjegavati hranu sa puno holesterola i soli, te preskočiti masne dijelove mesa. Nije to bio lak zadatak, ali barem ste znali šta da radite.

Pa ipak, nove studije donijele su nam i nove savjete. Samo u posljednjih nekoliko godina istraživanja su otkrila kako holesterol, natrijum i mast, klasični negativci za srce, nisu toliko štetni koliko se do sada mislilo.

Čak bi i zasićene masti mogle biti oslobođene “krivice”, iako je istina da su zasićene masne kiseline povezane sa srčanim oboljenjima, konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati nivo zasićenih masti u krvi.

Drugim riječima, ako hrana sadrži neku komponentu, konzumacija te hrane neće nužno povećati njen nivo u vašem organizmu. Ipak, i dalje je jako bitno što jedemo, pa zato pročitajte koju hranu bi svakako trebalo da izbjegavati ako želite da očuvate zdravlje vašeg srca.

Gazirani sokovi

Takozvani “jednostavni šećeri”, poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu da podstaknu upalne procese i povećaju nivo šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne sudove i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Pečeni dezerti

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni sirup, javorov sirup, med i ostale zaslađivače može da uzrokuje viši nivo oksidativnog stresa. Kao rezultat, poslastice kao što su pite i torte mogu dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati krcati su šećerom i raznim aditivima, koji nisu dobri za vaše srce. Začini poput kečapa i preliva za salate, kao i kupovni umaci za tjesteninu, hljeb i nemasni jogurt najčešći su izvori šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Margarin

Maslac nije štetan za vaše srce, potvrdila su nedavna istraživanja. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni dijelovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu da stvore nevolje vašem srcu. Iako se vode beskrajne debate o tome da li je crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih dijelova mesa.

Viršle i kobasice

Obrađeno meso kao što su viršle i kobasice najčešće su krcate raznim aditivima, koji se dovode u vezu sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Iako još uvek nije poznato tačno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.

(net.hr)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!