Kako da zaštitite ljubimce od toplotnog udara

161

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje dlake su izloženi još većim opasnostima u ljetnim mjesecima nego ljudi. Postoji nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da smanjite mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar.

Neke rase podložnije su toplotnom udaru od drugih

Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih rasa. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

Toplotni udar može se dogoditi i na 22 stepena

Umor usljed visokih temperatura kod kućnih ljubimaca može se dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi. Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature relativno prijatne, odnosno iznose oko 22 stepena.

Često im mijenjajte posude s vodom

Ne tjerajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom i mijenjate im svježu vodu kako bi izbjegli dehidraciju.

Dodajte u vodu nekoliko kockica leda

Trener pasa Nikol Elis savjetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvježavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice koje ste zamrznuli u manje kocke.

Držite pse podalje od vrućeg asfalta

Ako ne možete da držite ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte psa u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim časovima.

Dopustite im da se rashlade

Većina pasa voli se da se osvježi u vodi pa ako ste u prilici odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dječjem bazenu u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbjegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće

Tokom lijepih sunčanih dana mnogi vlasnici pasa će poželjeti da na izlet povedu i psa. Zbog krzna oni se lakše zagrijavaju od ljudi pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatizovanom domu.

Ohladite ih modnim dodacima

Od toplotnog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake ljetne vrućine. Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatizovanih uređaja ili za boravak na plaži.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!