Značajna podrška kulturi: Uskoro konkurs za sufinanasiranje projekata

58

Grad Banja Luka će i u ovoj godini izdvojiti značajna sredstava za kulturu i podržati brojne projekte iz ove oblasti.

Posljedice teške 2020. godine, usljed pandemije korona virusa, mnogobrojni banjalučki umjetnici su doživjeli kao izazov i našli načina da različitim kanalima komunikacije dopru do svoje publike.

-Putem on lajn kanala gledali smo predstave, slušali koncerte … Poruke kojima smo svjedočili, potvrdile su potrebu za kvalitetnim koncertom, izložbom, pisanom rječju – ističu iz resornog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Tako će umjetnici i udruženja iz oblasti kulture, uskoro moći da se prijave na ovogodišnji javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva i u skladu sa Strategijom razvoja kulture grada 2018-2028. godine.

-I ove godine, očekujemo prijavu kvalitetnih projekata iz različitih oblasti, i to: kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva. O kvalitetu prijavljenih projekata odlučivaće sami umjetnici, odnosno nezavisna komisija stručnjaka za koje ćemo, takođe, raspisati javni poziv odmah po usvajanju budžeta za 2021. godinu – kazala je ovlašćeni potpisnik u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Nevena Blagojević-Podrić.

Ukupna sredstva za kulturu planirana predloženim budžetom, u okviru resornog odjeljenja – iznose 548.000 KM, što je, kako je navela – povećanje u odnosu na utrošena sredstva prošle godine.

Za pomenute projekte u skladu sa Strategijom razvoja kulture planirano je 113.000 KM, dok je za kulturno – umjetnički amaterizam predviđeno 220.000 KM.

-U ovom dijelu podržavamo rad devet kulturno- umjetničkih društava, četiri pjevačka društva i tri pozorišta. Uz redovne programske manifestacije podržavamo i učešća na međunarodnim takmičenjima kojima se širom svijeta predstavlja naša kultura, stvaralaštvo i naš grad – navela je ona.

Takođe, za kulturu su planirana sredstva i putem Kalendara kulturnih manifestacija grada za 2021. godinu.

– Dokument je finaliziran i podržan od strane Savjeta za kulturu. Čeka sa „zeleno svjetlo“ na Skupštini Grada kako bismo sufinansirali mnogobrojne manifestacije tradicionalnog karaktera i neupitnog kvaliteta – istakla je Blagojević-Podrić.

Osim direktne novčane podrške, Grad subvencijama podržava organizatore ovih događaja ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju. Neće izostati ni podrška za režijske troškove i investiciono održavanje republičkih ustanova kulture, za šta je namijenjeno 40.000 KM.

Najavila je da će u okviru jačanja komunikacije sa ustanovama kulture, najmanje jednom kvartalno planirati zajedničke sastanke u cilju razmjene ideja i realizacije kulturnih programa u gradu.

Naglasila je ulogu gradske ustanove Banski dvor – Kulturni centar, koja organizuje reprezentativne programske sadržaje u vlastitoj produkciji.

-Banski dvor je, bez sumnje, postao prepoznatljiv regionalni centar kulturnih dešavanja – zaključila je ona, te navela da je za funkcionisanje ove ustanove u 2021. godini u budžetu Grada planirano milion i po KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!