Značajan pomak zahvaljujući pulmološkoj rehabilitaciji

300
Pacijenti, koji su preležali virus korona, a potom su bili na pulmološkoj rehabilitaciji zahvaljujući Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poručili su da osjećaju značajan pomak u oporavku opšteg zdravstvenog stanja.

Fond je podsjetio da je među prvima u regionu počeo da finansira medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali virus korona.

Јedan od pacijenata, Mile Mijić iz Zvornika je poslije teške kliničke slike i mehaničke ventilacije bio upućen na produženu medicinsku rehabilitaciju u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci.

On je istakao da već poslije 15 dana osjeća veli pomak u fizičkom i psihičkom zdravlju, jer je naučio mnoge vježbe i tehnike koje će mu pomoći da i ubuduće poboljša kvalitet života.

Osim Zavoda “Miroslav Zotović”, pulmološka rehabilitacija za oboljele od virusa korona, ali i za druge pacijente, omogućena je i u Zdravstveno-turističkom centru /ZTC/ “Vrućica” u Tesliću, koji je dobio saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za pružanje ove usluge.

Ove ustanove su, za sada, jedine u Srpskoj koje imaju saglasnost resornog ministarstva za pružanje ovog vida medicinske rehabilitacije.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Snježana Novaković Bursać navela je da pojedini pacijenti nakon oporavka od kovida 19 budu u lošoj psihofizičkoj kondiciji, sa narušenom funkcijom pluća i drugih organskih sistema, te da se suočavaju sa dugotrajnim posljedicama.

– Kod određenog broja pacijenata, pogotovo onih koji su liječeni uz podršku mehaničke ventilacije ili respiratora, nakon preležane infekcije, zaostanu značajni funkcionalni problemi, kako respiratornog sistema, tako i mišićno-koštanog. Zbog toga je post-kovid rehabilitacija izuzetno značajna zbog njihovog bržeg i potpunijeg oporavka – istakla je Bursaćeva.

Uz konstataciju da je zdravstveni sistem Republike Srpske prvi u regiji osiguranicima omogućio post-kovid rehabilitaciju o trošku Fonda, Bursaćeva je dodala da je fokus rehabilitacije na pulmološkoj rehabilitaciji, poboljšanju fizičke kondicije i psihosocijalnoj podršci.

Fond je podsjetio da je od novembra omogućio produženu medicinsku rehabilitaciju i za osiguranike koji su preležali infekciju virusa korona, poslije bolničkog liječenja po preporuci nadležnih ljekara.

Rehabilitacija se može odobriti u trajanju do 28 dana, a moguća je i obnova rehabilitacije u trajanju do 14 dana.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!