Izaslanik SZO: Evropu bi početkom 2021. mogao pogoditi treći talas

239

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za virus korona David Nabaro predviđa treći talas pandemije korona virusa u Evropi početkom 2021. godine, ukoliko vlade ponove ranije propuste.

“Propustili su izgradnju potrebne infrastrukture tokom ljetnih mjeseci, nakon što je prvi talas stavljen pod kontrolu. Sad imamo drugi talas. Ako ne izgrade potrebnu infrastrukturu imaćemo treći talas početkom sljedeće godine”, kazao je David Nabaro u intervjuu za švajcarske novine “Solothurner Zeitung”, navodeći da osoba koju poznaje nije dobila mjesto u bolnici nakon zaraze korona virusom.

Nabaro je izdvojio potez Švajcarske koja je dozvolila skijanje s maskama na gondolama, dok su mnoge alpske zemlje, poptu Austrije, zatvorile skijališta. Nabaro smatra da bi Švajcarska mogla dostići “vrlo visok nivo bolesti i smrti”.

“Na virus morate regovati brzo i odlučno, posebno na početku. Ako reagujete polovično onda neće biti dobro. Jednom kad stopa zaraze potone, a to će se desiti, tada možete biti slobodni. Ali, trebaju li sada skijališta biti otvorena, pod kojima uslovima?”, rekao je Nabaro za “Solothurner Zeitung”.

Istakao je da evropske zemlje moraju imati bolju strategiju i ugledati se na azijske zemlje. Pohvalio je odgovor Južne Koreje gdje je broj infekcija relativno nizak.

“Ljudi su potpuno angažovani, ponašaju se onako kako virusu ne odgovara. Drže distancu, nose maske, izoluju se kad su bolesni, peru ruke i površine. Štite najugroženije grupe”, istakao je.

Dodao je i to što azijske zemlje nisu prerano ublažile ograničenja.

“Mora se pričekati da brojevi budu mali i da takvi ostanu. Reakcije Evrope nije bila potpuna”, zaključio je Nabaro.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!