Danas je Aranđelovdan – praznik po kojem se zna kakvi će biti zima i proljeće

581

Danas je Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila.

Anđeli su duhovna, bestjelesna bića, izvršavaju Božji promisao, ima ih veoma mnogo i, prema hijerarhiji, podeljeni su u devet rangova ili činova. Svaki čovjek na dan krštenja dobije svog anđela, koji se naziva anđeo mirni, vjerni učitelj, čuvar duša i tijela. Ti anđeli čuvaju čoveku život i zdravlje i paze da čovjek, zbog svog neznanja i nesmotrenosti ne napravi kakvu pogrešku.

Sveti arhangel Mihailo

Sveti arhangel Mihailo

Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

Sveti arhangel Mihailo, simbol je borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama.

Njegov kult nastao je u 3. vijeku i razvio se najprije u Frigiji. Kao praznik, Aranđelovdan je ustanovljen vijek kasnije, u vreme Silvestera Prvog Rimskog i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog.

Česta je slava u našem narodu. Po brojnosti svečara, odmah je iza Nikoljdana a slavio ga je i Car Dušan, Stefan Nemanja i njegovi sinovi.

Iako u narodu postoji običaj da se za ovu slavu ne priprema žito, Crkva podsjeća da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju već svim upokojenim precima koji su se zavetovali svetom arhangelu Mihajlu.

U narodu se vjeruje da vrijeme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cijele zime i proljeća.

Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmjerava nevjernike na pravi put.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!