Stabilizovana naplata prihoda zahvaljujući mjerama Vlade Srpske

243
Zahvaljujući dobrim mjerama Vlade Republike Srpske stabilizovana je naplata javnih prihoda u Srpskoj u ovoj godini, koju je obilježila kriza izazvana pandemijom virusa korona, rekao je direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić.

Maričić je naveo da je Poreska uprava Republike Srpske za 10 mjeseci ove godine prikupila 2,041 milijardu KM, što je za 1,8 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

– Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 381 milion KM ili 22,30 miliona KM manje, dok su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 miliona KM, što je 13 odsto manje. Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast, te je naplaćeno 1,342 milijarde KM ili tri odsto više u odnosu na deset mjeseci prošle godine – rekao je Maričić za “Euro-Blic”.

Prema njegovim riječima, ovo je pokazatelj da su mjere Vlade Srpske na ublažavanju posljedica virusa korona po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti većeg otpuštanja radnika.

Naveo je da, osim mjera Vlade Srpske, značajne zasluge za stabilizaciju javnih prihoda pripadaju i Poreskoj upravi zbog pravovremenog preduzimanja mjera kako bi naplata bila što efikasnija.

Maričić kaže da je Poreska uprava u vrijeme krize sprovodila niz odluka i zaključaka Vlade Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije od kojih je najznačajnija Uredba sa zakonskom snagom o poreskim mjerama.

On je naglasio da je Poreska uprava u tom smislu obradila i odobrila 29.015 zahtjeva na iznos veći od 51 milion KM, a tim zahtjevima je obuhvaćeno više od 92.000 zaposlenih.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!