Uzeto prvih 100 uzoraka za serološka testiranja u Srpskoj

315

Prvih 100 uzoraka krvi stanovnika na području Foče spremni su za analizu, a već danas i u Banjaluci počinju serološka testiranja u svrhu utvrđivanja procenta stanovništva koje je prebolovalo “kovid 19”.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” čelnici medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, Dejan Bokonjić i Ranko Škrbić, koji sa Institutom za javno zdravstvo RS i domovima zdravlja realizuju studiju koja će pokazati koliko je Srpska daleko od kolektivnog imuniteta.

Bokonjić je istakao da je na području fočanske regije već uzeto oko 100 uzoraka, te da će ova regija biti završena do kraja sedmice.

“U naredne dvije sedmice uzećemo uzorke i sa područja Trebinja, Zvornika  i sarajevsko-romanijske regije čime naš fakultet završava svoj dio posla. Za uzorke koje smo uzeli ispunjene su ankete, ali još nisu testirani jer čekamo da sakupimo dovoljno da bismo uključili aparat koji je kapaciteta do 160 uzoraka”, pojasnio je Bokonjić.

Dodao je da posao donekle otežavaju nepovjerenje i strah zbog čega  porodice koje su nasumično izabrane ne žele da budu testirane, što se odražava na brzinu procesa.

“Cilj nam je da što prije dođemo do rezultata i da razvijemo strategiju koja je ključna za borbu protiv epidemije. Nadam se da ćemo do kraja godine imati prve rezultate”, poručio je Bokonjić, apelujući na građane da se bez straha odazovu i daju krv.

Škrbić kaže da je Medicinski fakultet u Banjaluci spreman za analizu uzoraka.

“U ova dva dana počeće nam stizati uzorci krvi koje će banjalučki Dom zdravlja uzimati u ambulantama na Petrićevcu i Starčevici. Razgovarao sam juče o tome sa rukovodstvom Instituta i Doma zdravlja tako da u ovoj sedmici i mi počinjemo”, istakao je Škrbić.

Dodao je da je ova visokoškolska ustanova u međuvremenu isprobala nabavljenu opremu testirajući zaposlene i studente na Medicinskom fakultetu.

“Naša ekipa je u potpunosti ovladala tehnikom tako da vjerujem da će sve ići kako treba. Kada završimo Banjaluku, slijedi Čelinac, Laktaši, Gradiška, Prijedor, u skladu sa epidemiološkom formulom”, dodao je Škrbić, naglasivši da bi već za mjesec dana trebalo da Srpska ima relevantne podatke o velikom serološkom istraživanju koje će obuhvatiti nekoliko hiljada stanovnika Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!