Srbija od utorka uvodi nove mjere

634

Vlada Srbije danas je na hitnoj sjednici donijela nove restriktivnije mjere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona, među kojima su skraćenje rada ugostiteljskih objekata i prodavnica, ali neće biti zabrane kretanja.

Ana Brnabić (@SerbianGov) - Foto: Twitter

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je Vlada donijela odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara od 21.00 časova uveče do 5.00 časova ujutro, osim apoteka, dostave hrane, benzinskih pumpi za točenje samo goriva i privrede koja radi treću smjenu.

Primjena mjera počeće od utorka, 17. novembra, i trajaće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada odlučiti da li treba produžiti ili pooštriti mjere, a Brnabićeva se nada da za to neće biti potrebe.

Ona je napomenula da su prihvatili savjet stručnog medicinskog dijela Kriznog štaba da se uvedu još represivnije mere da bi se zaustavilo širenje virusa korona.

Na raspolaganju ostaje, kako je istakla, zabrana kretanja, ali Vlada nije za to.

– U ovom trenutku Vlada ne razmišlja o tome. Sva su predviđanja da će ove usvojene mjere dati rezultate i da će brojevi od 1. decembra početi da opadaju – navela je ona.

Brnabićeva je istakla i da je za to da se škole ne zatvaraju već da nastave da rade, jer su djeca najbezbjednija u školama.

Prema njenim riječima, u Srbiji je najmanja smrtnost, 1,3 odsto, a u regionu i Evropi samo nekoliko zemalja sa manjom smrtnosti.

Brnabićeva je dodala da u Srbiji ima još uvijek slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa zemljama EU.

Prema njenim riječima, Srbija ima svih sredstava dovoljno i za liječenje i za testiranje, te da se vrlo kratko čeka na rezultate testova.

Ona je navela da je Srbija najbolja u zdravstvu i ekonomiji, što govori o tome koliko je naporno radila da izbalansira dobro mjere.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!