Vakcina “AstraZenece” možda u upotrebi od kraja decembra?

329

Izvršni direktor farmaceutskog diva “AstraZeneca” objavio je u subotu da bi vakcina protiv korona virusa mogla da bude spremna za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.

“Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kada budemo spremni možemo početi vakcinisati ljude u januaru, moguće krajem decembra”, rekao je Paskal Soriot, a prenosi švedski list “Dagens Nyheter”.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji s britanskim Univerzitetom Oksford razvija vakcinu protiv korona virusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u trci za lijekom protiv pandemije Kovid-19.

“Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati”, rekao je Soriot pa objasnio:

“Bude li vakcina vrlo efikasna i ako će štititi ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti”.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

“Ako se to bude moralo raditi svake godine tada možemo zarađivati na vakcini od 2022.”, kazao je.

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, ali moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s “AstraZenecom” za isporuku vakcine ukoliko bude odobrena.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!