U Banjaluci završeni brojni infrastrukturni projekti čekani decenijama

331
default

Brojni infrastrukturni projekti čekani decenijama u Banjaluci završeni su uprkos ogromnoj šteti koju su Gradu nanijeli poplava i pandemija virisa korona, rekao je u emisiji Telering na programu RTRS-a gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Radojičić je rekao da je prezadovoljan organizacijom Gradske uprave i završenim infrastrukurnim objektima, koji su počeli izgranjom nove toplane. Tim je, istakao je, izbjegnuta stvarna opasnost da Banjaluka potpuno ostane bez grijanja.

Radojičić je naglasio da je premašen plan u infrastrukturnim i komunalnim projektima. Naveo je da su četiri mosta izgrađena ili u fazi gradnje, što u zbiru nije zabilježeno decenijama.

– Tu su i dvije sportske dvorane. Јedna je završena, druga se otvara sljedeće sedmice i treća je u pripremi. Takođe, Banjaluke je čekala na Istočni tranzit 40 godina. To nije samo 100 metara povezane saobraćajnice već čitava nova gradska avenija koja je “otvorila” Starčevicu i Obilićevo. To su velike, višedecenijske stvari, koje će se tek vidjeti sa neke vremenske distance – rekao je on.

Dodao je da su projekti Voda 1, 2 i 3 započeti 2017. godine, te da su veoma značajni jer pojedina naselja, tj. zaseoci prvi put dobijaju vodu.

Radojičić je otkrio i plan prikupljanja sredstava za najskuplji projekat od osnivanja Grada. To ulaganje preduslov je čistog Vrbasa.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da bi Grad trebalo da obnovi dotrajalu toplovodnu mrežu što će koštati desetak miliona KM. Istakao je da će znatno skuplje, nekoliko stotina miliona evra koštati kolektor za Vrbas, pojašnjavajući da će za najveće ulaganje u istoriji Grada biti potrebne međunarodne donacije i podrška Republike.

Dio sredstava za ove i slične namjene Banjaluka bi trebalo da prihoduje od turizma. Za tri godine udvostručen je broj ležajeva.

– Grad zaista ima perspektivu da privuče mnogo turista, gostiju, sportista, kulturnih radnika. Da je ova godina bila normalna, Grad bi vrvio od događaja. Turisti bi bili na svim mjestima – istakao je on.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da je najveći grad Srpske u posljednje tri godine imao sjajan trend rasta broja zaposlenih.

– Broj zaposlnih povećan je za više od 8.000. Sad je borba da sačuvamo postojeća radna mjesta i iz krize izađemo sa što manjim gubitkom – istakao je Radojičić.

IZVOR ( RTRS )

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!