Policija objavila identitet napadača iz Beča

472

Muškarac koji je sinoć izveo terorističke napade u Beču je 20-godišnjak, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, koji ima i državljanstvo Austrije, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Urednik nedjeljnika “Falter” Florijan Klenk rekao je da je napadač Kurtin S. rođen u Beču i da ima “albanske korijene”, a da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije.

Napadač Kurtin S. /20/, koji je sinoć u centru Beča ubio četiri osobe, rođen je i odrastao u glavnom gradu Austrije.
Policijski uviđaj, Beč (foto: Reuters /Lisi Niesner) -

Policijski uviđaj, Beč (foto: Reuters /Lisi Niesner)

Prema njegovim riječima, Kurtin S. bio je od ranije poznat austrijskim obavještajnim službama jer je bio jedan od 90 islamista koji su željeli da odu u Siriju.

Klenk navodi da Kurtin S. ima “albanske korijene”, ali da su mu roditelji iz Sjeverne Makedonije. On nije objavio izvor svojih informacija.

Stotine policajaca raspoređene su od jutros na ulicama Beča i tragaju za počiniocima napada za koje je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao da su imali “islamistički motiv”.

Policija je objavila da su ubijena tri prolaznika – dva muškarca i žena, a stanica ORF prenijela je kasnije da je preminula još jedna žena.

Pripadnici snaga reda ubili su jednog napadača, a policija navodi da je on bio simpatizer ekstremističke grupe “Islamska država”.

On je bio naoružan automatskom puškom, a nosio je i lažni pojas sa eksplozivom. Nehamer je rekao da je napadač želio da izazove paniku.

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc rekao je da se iza napada u Beču krije islamistički motiv i da će Austrija naći osobe koje stoje iza njega.

– Četiri civila ubijena su hladnokrvno iz neposredne blizine, jedan stariji čovjek i jedna starija gospođa, mladi šetač i konobarica na dužnosti – rekao je Kurc.

On je dodao da ima još 14 povrijeđenih ljudi, od kojih se mnogi još uvijek bore za život u bolnicama.

– Tokom dežurstva policajac je takođe pogođen i ranjen. U međuvremenu je potvrđeno da se radi o terorističkom napadu s islamističkim porijeklom – rekao je Kurc.

On je dodao kako se traga za drugim napadačem.

– Lovićemo počinioce – rekao je Kurc i dodao da će istražiti ko stoji iza napada, kao i da će počinioce strogo kazniti.

Kurc je poručio, nakon terorističkog napada u Beču, da se ne smije dozvoliti da se ostvari cilj terorista, a to je stvaranje razdora u društvu.

Kurc je rekao kako ovo “nije sukob između Austrijanaca i imigranata, to je sukob između civilizacije i varvarstva”.

– Svima nam mora biti stalno jasno da ovo nije sukob između hrišćana i muslimana, ili između Austrije i migranata. Ovo je borba između mnogo ljudi koji vjeruju u mir i nekolicine koji priželjkuju rat – napisao je Kurc u jednom od tvitova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!