“Tihi sati” za kupovinu sa djecom sa poteškoćama

712

Inicijativa “Tihi sati” pokrenuta je sa ciljem da se u tržnim centrima u Banjaluci makar jednom sedmično smanje osvjetljenje, muzika i reklame da bi djeca koja imaju senzorne ili neke druge poteškoće u razvoju mogla da iskuse kupovinu sa svojom porodicom.

Rekla je ovo za “Nezavisne” Željka Perišić Ninković, direktorica Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, koja je zajedno sa gradom pokrenula incijativu da tržni centri u gradu uvedu “tihe sate”.

“Inicijativu su podržala i druga udruženja u gradu, kao i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, smatrajući to veoma značajnim za naše živote”, kazala je Perišić Ninkovićeva.

Kako navodi, “tihi sati” bi trebalo da omoguće da porodice sa djecom sa poteškoćama u razvoju mogu da žive živote kao i sve druge porodice.

“Tim smo željeli i da naš grad učinimo prilagođenim svim građanima, ali i da mi kao porodice imamo doživljaj i iskustvo kupovine sa našom djecom, kao što to imaju i sve druge porodice”, rekla je Perišić Ninkovićeva.

Dodala je da glasna muzika, reklame i jako svjetlo u tržnim centrima predstavljaju zaista veliki problem djeci koja su osjetljiva na te faktore.

“Djeca tada postanu razdražljiva, a često roditelji moraju da ih povedu u kupovinu, jer nema ko da ih pričuva ili ih vodimo da njima kupimo garderobu”, rekla je Perišić Ninkovićeva.

Navela je da je i sama imala neugodno iskustvo u tržnom centru kada je njenoj kćerki, koja ima Daunov sindrom, zasmetalo jako svjetlo.

“Dok smo shvatili šta je u pitanju, ona je proživljavala težak, stresan period”, kazala je Perišić Ninkovićeva.

Prema njenim riječima, pored toga, važno je da se dijete osamostaljuje, te da ima ispunjen život sa svojom porodicom.

“Želimo da porodicama koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju omogućimo što bolji i kvalitetniji život u gradu”, navela je Perišić Ninkovićeva.

Istakla je da je nekoliko tržnih centara već pokazalo dobru volju da zasad makar jednom sedmično uvedu “tihe sate”.

“Naša ideja je da zasada tržni centri srijedom od 14 do 16 ili 18 časova uvedu ‘tihe sate’. Nadamo se da ćemo za mjesec dana moći reći koji su to tržni centri podržali inicijativu”, navela je Perišić Ninkovićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!