Učenici od ponedjeljka ponovo u školama – novi apel građanima

289

Ovu krizu Srpska će rješavati strožim kontrolama primjene mjera kriznih štabova – poruka je sa sastanka kod predsjednice Republike, kojem su prisustvovali republički funkcioneri, predstavnici zdravstvenog sektora i lokalnih zajednica. Odlučeno je da se, od ponedjeljka, đaci vrate u škole, i da ne bude zatvaranja preduzeća.

Republika Srpska neće uvoditi vanredno stanje, rekao je na sastanku srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Zato je, kaže, presudno važno da građani poštuju mjere stručnjaka, da održimo nivo plata i penzija i naplate poreza, prije svega za zdravstveni sektor, ali i da komunalna policija ne kalkuliše u predizbornom periodu. Dodik smatra da bi đake i nastavnike već sljedeće sedmice trebalo vratiti u škole.

– Nastavu u škole treba vratiti od ponedeljka. Mjera zatvaranja bila je potrebna da đake ne izlažemo opasnosti i da sačuvamo nastavnike jer ako se oni zaraze onda nema nastave uopšte. Mjera je bila opravdana i u situaciji kad je statistika takva da je čak pola od ukupno testiranih zaraženo. I kad je pola zaraženih od broja testiranih, šta uraditi? – istakao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Da je zatvaranje škola u prvoj sedmici drastičnog povećanja broja novozaraženih bila razumna odluka Kriznog štaba, smatra resorna ministarka Natalija Trivić.

Ono što je bilo i što ste mogli da čujete u medijima je da smo mi ovu sedmicu ostavili da analiziramo stanje u svakoj lokalnoj zajednici i vidimo za koji ćemo se model odlučiti – poručila je Natalija Trivić, ministarka provjete i kulture Republike Srpske.

Na sastanku je rečeno da se mjera skraćenja radnog vremena ugostitelja pokazala svrsishodnom. Predloženo je i potpuno zatvaranje noćnih klubova u ovoj fazi pandemije. Odlučeno je da Republika Srpska insistira na režimu otvorenih granica Taj stav podržali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– I dogovorili smo se da ni u jednoj situaciji neće biti zatvaranja granice između Srbije i Republike Srpske. Zato treba da prestanu spekulacije te vreste i zato smo se dogovorili da odluku o nezatvaranju granice ovde javno saopštim – dodao je Dodik.

Generalno kao pozitivni ocijenjeni su rezultati protivpandemijskih mjera primjenjenih na republičkom i lokalnom nivou. Zbog tih napora i efekata Srpska je, po zahtjevnim međunarodnim kriterijumima, svrstana u zajednice koje srednje uspješno suzbijaju pandemiju.

– Јedina uspješna mjera su zaštitne maske, fizička distanca, lična higijena, i izbjegavanje okupljanja koja mogu biti rizična i za vas i vaše porodice – poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, istakao je da je Srpska u srednjoj grupi država po broju zaraženih.

– Republika Srpska se nalazi u srednjoj grupi država po broju zaraženih. To je 306 na 100.000 stanovnika. U grupi smo u kojoj su Austrija, Poljska, Hrvatska – istakao je Šeranić.

Organizator sastanka, predsjednica Republike pozvala je građane i instutucije da daju dodatni doprinos ostvarenju cilja – zaštiti zdravlja i očuvanju privrede.

– Mi smo mnogo uradili, treba još puno. Niko ne zna šta nas očekuje. Moramo da se spremimo. Zaključavanja više ne smije da bude, a pri tome moramo da učinimo sve da ne opteretimo dodtano naš zdravstveni sektor – naglasila je Cvijanović.

Koliko je očuvanje privrede važno ilutruje i podatak sa današnjeg sastanka da je za bolničko liječenje jedne osobe oboljele od kovida potrbeno obezbijediti 2.000 maraka dnevno.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!