Za devet mjeseci pješacima u Banjaluci 2.176 kazni

296
default

Za prvih devet mjeseci policajci su na području grada pješacima koji su kao učesnici u saobraćaju počinili prekršaje izdali 2.176 prekršajnih naloga, rekla je za “Nezavisne” Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Kako je istakla, prekršajni nalozi pješacima su izdati jer su počinili prekršaje iz oblasti koju regulišu Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u RS.

“U odnosu na isti period prošle godine, policajci su izdali 1.383 prekršajna naloga manje ili za 63,55 odsto manje”, kazala je Mučibabićeva.

Prema njenim riječima, ukupna visina novčanih kazni izrečena ovim prekršajnim nalozima u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 31.940 KM.

Dodala je da PU Banjaluka kontinuirano sprovodi preventivne kampanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja usmjerene na zaštitu pješaka kako bi se podigla svijest građana o saobraćajnim propisima i saobraćajnoj kulturi.

“Takođe, policijski službenici kroz obavljanje redovnih poslova i zadataka preventivno djeluju na građane svojim prisustvom na mjestima gdje prema statističkim podacima najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici pješaci”, objasnila je Mučibabićeva.

Navela je da je jedna od značajnijih kampanja PU Banjaluka “Zaštitimo djecu u saobraćaju”, koja je usmjerena na prevenciju saobraćajnih nezgoda u kojima bi učesnici mogla biti djeca kao najosjetljivija kategorija pješaka učesnika u saobraćaju.

“Osim preventivnih aktivnosti, realizuju se akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s akcentom na odnos vozač – pješak”, zaključila je Mučibabićeva.

Kazna za pješake koji prelaze preko pješačkog prelaza kada je na semaforu crveno svjetlo je 50 KM, a za prelazak mimo pješačkog prelaza je 40 KM. U prvih sedam dana od dobijanja plaća se 50 odsto kazne.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!