“OTPUSTIĆEMO 7.000 RADNIKA” Ugostitelji će biti primorani na drastične mjere

591

Ovo udruženje poslodavaca okuplja turističke agencije, ugostitelje i hotelijere iz Srpske, koji zapošljavaju oko 13.000 radnika, a posredno obezbijeđuje posao za još 40.000 radnika, zaposlenih u lancima snabdjevanja ugostitelja i hotelijera.

HORECA traži, između ostalog povlaštenu stopu za uplatu doprinosa, subvenciju za uplatu doprinosa za zaposlene u restoranim i kafićima i hotelima, uplatu jednokratne pomoći hotelima u iznosu od po 1.000 KM po hotelskoj sobi, smanjenje cijena struje i RTV takse za hotele, te produženje važenja turističkih vaučera do 15. marta iduće godine, ili dok se ne potroši za to planirana suma od pet miliona maraka.

-Pomozite nam sada, da opstanemo i da bi smo mi vama mogli pomoći sutra – poručio je predsjednik Udruženja Dalibor Šajić, aludirajući na rješenja koja ugostitelji i hotelijeri očekuju od Vlade RS i drugih institucija.

Ugostitelji i hotelijeri traže i ublažavanje epidemioloških mjera, kako tokom zime ne bi ostali bez gostiju i bili primorani da stavljaju ključ u bravu.
HORECA traži da se u ugostiteljskim objektima obavezna distanca smanji sa dva metra na metar i po, da se maksimalan broj gostiju za stolom poveća na šestoro, ukoliko je sto veličine najmanje 160 sa 80 centimetara, te korištenje šanka u kafićima, ako je na šanku ugrađena pleksiglas pregrada.
Traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iz pomoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

Za svadbene salone traže da im vlasti dozvole da, uz poštovanje distance dozvoli da prime i do 500 gostiju, ali  “bez sviranja kola, rukovanja, ljubljenja i sličnih kontakata.”

 – Ukoliko nam nadležni ne izađu u susret, slijedi zatvaranje velikog broja objekata i otpuštanje najmanje 7.000 radnika – istakao je Kuzmanović.

Iz Udruženja HORECA su poručili da neće preduzimati radikalne poteze, poput protesta, jer radikalne mjere nisu rješenje, pogotovo u situaciji kada je cijela zajednica u problemima.

Izvor: Srpskainfo

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!