Gejts iznio novu prognozu za kraj pandemije

666
Život će se vratiti u normalno stanje poslije pandemije virusa korona tek kada se ispune dva uslova – kada se pojavi druga generacija vakcina i kada virus bude nestao na cijeloj planeti, rekao je milijarder Bil Gejts.

– Јedini način da se vratimo normalnosti je da se pojavi ne prva generacija vakcina, već druga, koja bi mogla da bude super-efikasna i da je veliki broj ljudi primi. Tako ćemo globalno eliminisati bolest – rekao je Gejts u intervjuu En-Bi-Si-ju, prenosi RT.

Gejts je dodao da ćemo jedino tako moći da riješimo sve probleme koji su se pojavili, u obrazovanju, mentalnom zdravlju, i da nastavimo da ih gradimo na pozitivan način.

Prema novom Gejtsovom standardu, koji je pomjerio ljestvicu očekivanja kada je pandemija u pitanju u odnosu na ono što je izjavio prije samo mjesec dana, Amerikanci će možda morati da žive godinama, a mnogi i cijeli život, uz fizičku distancu i druge epidemiološke mjere uvedene u borbi protiv virusa korona.

Gejts je prije samo mjesec dana najavio da bi Sjedinjene Američke Države mogle da se vrate u normalu u ljeto 2021. zahvaljujući vakcinama.

Tada je najavio i da bi nekoliko vakcina prve generacije moglo da dobije odobrenje za upotrebu početkom sljedeće godine.

Gejts je ponovo kritikovao američki pristup borbi protiv pandemije, nazivajući ga “jednim od najgorih na svijetu”, osim agresivnog investiranja u razvoj vakcine.

Naveo je da rezultati testiranja često ne stižu u roku od 24 sata, što ih potpuno obesmišljava. Takođe, rekao je da je američki sistem testiranja “jedan od najgorih na svijetu po kriterijumu ko smije da bude testiran”.

– Biće još mnogo mrtvih ako ne budemo djelovali zajedno – rekao je Gejts.

Gejtsova kritika dolazi u trenutku kada je američki predsjednik Donald Tramp nazvao odgovor SAD na pandemiju “fenomenalnim” i rekao kako su “spasili živote potencijalnih miliona žrtava”. Tramp, koji je testiran pozitivno na virus korona 1. oktobra, a potom rekao kao se “izliječio eksperimentalnim tretmanom sa monoklonalnim antitijelima”.

Osnivač Majkrosofta na to je dogovorio da je pogrešno govoriti o izlječenju, jer terapija koju je Tramp primio nije efikasna kod svakog pacijenta, ali dodaje da za sada najviše obećava. Fondacija Bila i Melinde Gejts proljetos je ušla u partnerstvo sa kompanijom Eli Lili, koja razvija terapiju monoklonalnim antitijelima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!