Novac za gradski prevoz u Banjaluci preusmjeren od privrede

316

Grad će dodatno subvencionisati javni gradski prevoz, za šta je od sredstava izdvojenih za privredne subjekte pogođene krizom izazvanom virusom korona preusmjereno 450.000 KM.

Prijedlog je to odluke koja je usvojena na 6. vanrednoj sjednici Skupštine grada održanoj juče u Banskom dvoru.

Pred odbornicima je bio dnevni red sa šest tačaka, među kojima su bili Akcioni plan “Zelenog grada”, bratimljenje Beograda i Banjaluke, kao i realizacija Projekta “Osnaživanje i oporavak osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija”.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da je u gradu od 31. avgusta javni gradski prevoz vraćen u redovni red vožnje, te da je vidno da se manji broj građana odlučuje za korištenje ovog vida prevoza.

“Za 40 odsto je smanjena kupovina mjesečnih karata u odnosu na prošlu godinu, zbog čega su prevoznici u ozbiljnim finansijskim problemima kako organizovati prevoz. Odlučili smo da ne redukujemo prevoz da ne bismo oštetili nijednog građanina, te je odobrena dodatna subvencija za održavanje gradskog prevoza do kraja godine od 450.000 KM”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je usvojen i Akcioni plan “Zelenog grada”, koji obuhvata širok spektar pitanja snabdijevanja vodom, tretmana otpadnih voda, čvrstog otpada, energetske efikasnosti i saobraćaja.

“Ovo je strateški dokument kojim Banjaluka ulazi u krug od četrdesetak evropskih gradova koji imaju slične dokumente. Sadrži prioritete šta treba preduzimati kako bi u intervalu od 10 godina grad značajno unaprijedio životnu sredinu”, kazao je Radojičić.

Jedna od tačaka koje su danas usvojene u gradskom parlamentu je i bratimljenje Beograda i Banjaluke, a kako Radojičić kaže, ovo će samo učvrstiti odnose ova dva grada.

“Skupština grada Beograda je krajem septembra usvojila isti dokument, a očekujem da će ovo podići odnose ova dva grada na viši nivo”, naveo je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da su usvojene tačke koje se odnose na nastavak aktivnosti za pomoć privrednim subjektima, te da se usvajanjem tačke o dodatnom subvencionisanju javnog prevoza pomaže i privrednim subjektima, ali i građanima.

“Akcioni plan ‘Zeleni grad’ je nastavak realizacije Strategije razvoja grada. Ono što smo mi predložili je da budemo oprezni, budući da je plan rađen prije epidemije virusa korona i prije pada prihoda”, rekao je Talić.

Aleksandar Petković, odbornik SDS-a, rekao je da će opozicija ostati suzdržana kada je riječ o prihvatanju odluke o preraspodjeli novca sa privrede na javni prevoz.

“Taj segment ne smije da se dira, već se novac treba uzeti iz drugih oblasti i na taj način ostaviti privredi da napreduje jer smo u velikom problemu, 2.000 ljudi je na birou”, rekao je Petković.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!