USKORO GUGL NJUZ

369
Kompanija Alfabet, u čijem je vlasništvu Gugl, planira da globalnim medijima plati milijardu dolara za korišćnjenje njihovih vijesti u naredne tri godine, saopštio je danas generalni direktor Alfabeta, Sundar Pičai.

Medijske kuće, sa evropskima na čelu, već dugo vode bitku za to da im najpopularniji svjetski internet pretraživač plaća naknadu za korišćenje njihovih sadržaja, prenosi Rojters.

Šef Alfabeta je najavio pokretanje novog servisa pod nazivom Gugl Njuz Šoukejs, koji će prvo biti lansiran u Njemačkoj, gdje je kompanija potpisala ugovore o plaćanju sadržaja sa nekoliko medija, uključujući Špigl, Štern i Cajt, kao u Brazilu, gdje je takođe postigla sporazume sa nekoliko izdavača.

Nakon toga, servis će biti pokrenut u Belgiji, Indiji, Holandiji i drugim zemljama, a interesovanje za ovaj Guglov proizvod iskazalo je oko 200 izdavača iz Argentine, Australije, Britanije, Brazila, Kanade i Njemačke.

– Prema ovoj finansijskoj obavezi, našoj najvećoj do sada, izdavačima ćemo platiti kreiranje i uređivanje visokokvalitetnog sadržaja za različite vrste vijesti na mreži – naveo je Pičai na blogu.

Dodao je da se pristup razlikuje od ostalih vijesti jer se oslanja na izbor urednika iz izdavačkih kuća koje će priče plasirati čitaocima.

Njemačka Špigl Grupa je pozdravila ovaj projekat, dok Savjet evropskih izdavača (EPC), čiji su članovi pored ostalih Njuz UK, Gardijan, Pirson, Njujork Tajms i Šibsted, nije pokazao oduševljenje.

– Lansiranjem tog proizvoda, oni (Gugl) mogu da diktiraju rokove i uslove, da podriju zakone kreirane da omoguće fer pregovaračke uslove, istovremeno tvrdeći da pomažu u finansiranju produkcije vesti – rekla je izvršna direktorka EPC Angela Mils Vejd.

Gugl trenutno pregovara s francuskim izdavačima, svojim najglasnijim kritičarima, a na teškoće je naišao i u Australiji, koja želi da ga prisili da dijeli prihode od oglašavanja s medijskim kompanijama, prenosi Rojters.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!