Međunarodni festival pozorišta za djecu – Banjaluka 2020.

404
Čarobni, šareni i razigrani svijet najljepših svjetskih bajki biće predstavljen mališanima na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu – Banjaluka 2020. u Dječijem pozorištu Republike Srpske.
Banjalučka publika će imati priliku da uživa u najsavremenijim lutkarskim ostvarenjima iz Španije, Češke, Bugarske, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH.Manifestacija će trajati od 6. do 12. oktobra, a riječ je o 19. izdanju ovog, inače jednog od najprestižnijih međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu.Iz Dječijeg pozorišta RS su istakli da je i ovogodišnji festival datumom vezan uz Međunarodnu nedjelju djeteta, te da ima posebnu misiju u smislu edukacije djece i mladih, jačanja postojeće i stvaranja nove pozorišne publike.– Epidemija virusa korona zaustavila je mnoge vrhunske događaje iz svijeta umjetnosti, ali ovi problemi su, s druge strane, proizveli nove linije komunikacije i zajedništva, kojim su umjetnici solidarno odlučni u uzajamnoj podršci – rekli su iz Dječijeg pozorišta RS.Istakli su da su kolege iz Španije, Češke, Bugarske i Poljske prihvatile prijedlog direkcije banjalučkog festivala da snimak njihovih predstava bude projektovan na platnu, na maloj sceni Dječijeg pozorišta.

– Oni zbog epidemioloških standarda vezanih za međunarodna putovanja neće doći u Banjaluku, ali će stići njihove predstave – kazali su iz Dječijeg pozorišta RS.

Objasnili su da je riječ o predstavama “Celeste” Pozorišta “Luz Mikro” iz Španije, zatim “Avanture medvjedića” koju izvodi Pozorište “Lalka” iz Varšave, odnosno Poljske.

– Mališani će moći da uživaju i u komadu “Uspavana ljepotica” koji izvodi Pozorište “Drak” iz Češke Republike, te u predstavi “Snježana i sedam patuljaka” koju izvodi Lutkarsko pozorište “Georgi Mitev” iz Jambola u Bugarskoj – istakli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Naglasili su da će svečano otvaranje festivala biti upriličeno u nedjelju sa početkom u 19 časova, nakon čega će biti izvedena i prva takmičarska predstava “Guliver”, u izvođenju Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda.

– Potom slijede predstave “Na vukovom tragu” Pozorišta mladih iz Novog Sada, “Na tragu” Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca, te “Pinokio” Lutkovnog gledališta iz Maribora. Publika će imati priliku da pogleda i predstave “O nježnosti” Pozorišta lutaka iz Mostara, te “Flekavac” Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, zatim “Tobija” Pozorišta mladih iz Sarajeva i komad “Divlji labudovi” Pozorišta lutaka iz Niša – saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Selektor ovogodišnjeg festivala Slobodan Perišić istakao je da je, uz sve okolnosti i činjenicu da će osam predstava biti izvedeno uživo, a da će četiri biti projektovane na maloj sceni, u potpunosti zaokružena njegova vizija ovogodišnjeg festivala.

– Naročito zbog novih lutkarskih rukopisa iz Španije i Češke, koji će se prvi put naći na repertoaru Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci – kazao je Perišić.

Ove godine neće biti organizovanih školskih posjeta, sve predstave će se igrati za građanstvo u terminu od 18, odnosno 19 časova. Cijena ulaznice je pet KM.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS i grada Banjaluka.

Žiri

Iz Dječijeg pozorišta RS su naglasili da su sve predstave u takmičarskom programu festivala, te da će ih ocjenjivati međunarodni žiri koji čine prof. dr Branka Rudman, dramaturg iz Zagreba, Vladan Đurković, reditelj i direktor Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda, te Aleksandra Spasojević, glumica Dječijeg pozorišta RS.

– Oni će dodijeliti Gran pri, odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, zatim priznanje za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada – naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!