Preminuo Momčilo Krajišnik

343

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjaluci.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske saopšteno je da je Krajišnik preminuo u 06.00 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, od posljedica infekcije virusom korona.

Krajišnik je hospitalizovan na UKC sa obostranom upalom pluća. Nakon višednevne borbe, izgubio je bitku sa kovidom 19.

Rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uputilo je saučešće porodici Krajišnik.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Završio je studije i magisterij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika, a zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine.

Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH /kasnije Narodne skupštine Republike Srpske/. Tu funkciju je obavljao sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za prvog srpskog člana Predsjedništva dejtonske BiH, a te godine izabran je i za člana Senata Republike Srpske Srpske.

30. aprila 2000. godine pripadnici SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u Haški tribunal. Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH. Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Vrijeme i mjesto sahrane prvog predsjednika Skupštine Srpske biće naknadno saopšteni.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!