Dani baštovanstva u Banjoj Luci

450

Izložba prispjelog sezonskog povrća, koje su proizveli domaći baštovani na parcelama u gradu, upriličena je danas u centru grada. Na lokaciji kod “Krajiške kuće”, u okviru Dana baštovanstva u Banjoj Luci, vrijedne baštovane posjetio je i gradonačelnik Igor Radojičić.

On je istakao da su gradske bašte lijepa priča koja je u Banjoj Luci zaživjela prije tri godine.

  • Uglavnom je riječ o ljudima koji se ranije nisu bavili poljoprivrednom proizvodnjom, ali su uspjeli u svom poduhvatu i svake godine šire svoju proizvodnju različitih kultura. Ovo je bila posebna godina, jer je epidemija učinila svoje i mnogo više ljudi se zainteresovalo za poljoprivrednu proizvodnju. Lično, sa porodicom, svake godine gajim baštu i budućnost je sigurno u proizvodnji hrane – poručio je Radojičić.
  • Direktor Centra za razvoj poljoprivrde i sela Draško Ilić, kazao je da svake godine pokušavaju da animiraju što veći broj naših sugrađana kako bi se bavili proizvodnjom domaće hrane.
    • Gradske baste funkcionišu prije svega iz ljubavi prema tom poslu i iz želje da se proizvede zdrava hrana. Preko 1.200 naših sugrađana zasadili su ovog proljeća povrtlarske culture iz paketa pomoći koje smo obezbijedili zajedno sa Ministartstvom poloprivrede, šumrstva i vodoprovrede. i vjerujem da će taj posao biti nastavljen i u narednim godinama. Mnoge od gotovih proizvoda domaćih proizvođača, naši građani mogu pronaći na policama “Krajiške kuće” – rekao je Ilić.

    Direktor Turističke organizacije Banja Luka Irena Radojević, izjavila je da su gradske bašte  projekat vrijedan pažnje i da TOBL stoji na raspolaganju za pomoć i promociju njihovih proizvoda.

    Vladana Savić, u ime inicijative “Motike u ruku da nahranimo Banjaluku”, naglasila je da ova organizacija ima gradske bašte na Petrićevcu, Starčevici i kod Poljoprivredne škole, a da od ranije postoje bašte na Rakovačkim barama u okviru projekta “Banjalučka gradska bašta”. Ona je izrazila uvjerenje da će se proizvodnja svake godine širiti i da će imati razumijevanje nadležnih u vezi sa dodjelom površine za nove zasade.

    Izložbu su organizovali inicijative „Motike u ruku da nahranimo Banjaluku“ i „Organiko BiH te portal Banjaluka.com. Suorganizatori su Turistička organizacija Banja Luka, Centar za razvoj poljoprivrede i sela te Tržnica Banja Luka.

    Dani baštrovanstva u Banjoj Luci će trajati do 22. avgusta, a program će obuhvatiti i baštovanske radionice kao i zabavne sadržaje.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!