Izborni predmeti u osnovnoj školi od školske 2021. godine

748
Profesionalno usmjeravanje već od sedmog razreda osnovne škole – ideja je koju Ministarstvo prosvjete i kulture planira u školama da oživi od školske 2021/2022.godine.
Ekspertski tim za reformu obrazovanja radi na tri modela izborne nastave, sa različitim kombinacijama predmeta društevnih i prirodnih nauka. Sve treba ukombinovati sa fondom postojećih časova.

“Izborni predmeti i opšti predmeti će biti kombinovani, dakle to će biti opredjeljenje učenika u smislu dva ili tri predmeta koja su po njegovim afinitetima zaista interesantni u smislu daljeg usmjeravanja, odnosno upisa u srednje škole i samog bodovanja  predmeta prilikom upisa u srednje škole”, izjavila je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Takav načina rada i obrazovanja bio bi u skladu sa potrebama profesionalne orijentacije budućih srednjoškolaca u tzv. trećoj trijadi osnovnog obrazovanja. U grupu izbornih predmeta ušli bi oni koji bi se bodovali za upis u srednje škole, pa bi  zajedno sa uspjehom tokom osnovnog školovanja i ocjenom  sa male mature bili ulaznica za srednju školu.

“Učenici će birati one predmete za koje su oni talentovani, odnsono koji će im pomoći da se izučavajući te predmete u osnovnoj školi da upišu zanimanje za koje su neophodni ti predmeti. Mi ćemo svakako voditi računa da se redovni predmeti i broj časova smanji, da bi se na osnovu toga mogli uvesti izborni predmeti a da učenik pri tome ne bude previše opterećen”, ističe Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Do Nove godine tim za reformu obrazovanja stavio je sebi u zadatak da napravi novi plan i program. Osnovna namjera je da se smanji koliko je moguće  opterećenje učenika, a da im se obezbjedi prostor za napredak u poljima njihovog interesovanja.

“Da učenik prema svojim psiho-fizičkim sposobnostima već u osmom, donsono devetom razredu bira bar jedan nastavni predmet koji njemu po duši više odgovara, što je predmet njegovih interesovanja iz čega će on sutra da bira srednju školu, odnosno fakultet. Neka razvijene zemlje takav sistem već imaju”, kaže Drago Branković, član član Odbora za reformu predškološkog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja.

Naše školstvo, đaci i nastavnici tek će da se upoznaju sa ovakvim načinom obrazovanja, koje u svijetu postoji već  decenijama. Tim zadužen za reformu obrazovanja bar će moći da najbolje evropske i svjetske modele i prakse, prilagodi potrebama naših đaka.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!